četrtek, 12.4.2012

Torek, 10. aprila 2012, lep sončni dan, kod naročen za obisk naše Slovenske obale in sprehod ob prelepi sončni obali.

Z avtobusom smo se ob osmi uri odpeljale proti Primorski, se vmes ustavile v Divači na obvezni dopoldanski kavici in kofein je dal moči in poživitev kar 31 Vandrovkam, ki smo na ta dan pričakovale lep, nepozaben in doživet izlet v naravi.

Po prihodu v Lucijo smo se povspele na Sečo, kjer je prekrasen razgled na soline in gojišče školjk. Vse skozi so nas spremljale nasadi oljk, ki nadomeščajo nekdanje vinograde.

V daljavi se vidi Savudrijski polotok in Savudrija. Narava je vsa v cvetju, ki jo privabljajo žuželke in me pohodnice smo vso to lepoto narave opazovale in se veselile z njo. Sonce je prijetno grelo naša telesa in rahel vetrič se je poigraval z nami. Bile smo sproščene, vesele in na vrhu hriba smo zapele naši kolegici pohodnici, ki je pred kratkim slavila rojstni dan, me pa smo se posladkale z njenimi dobrotami, ki jih je sama pripravila.

Pot smo nadaljevale proti kiparskemu razstavnemu prostoru Forma viva. Tudi to smo videli prvič, čeprav smo že veliko slišale po radiu ali na TV, sedaj pa smo si to ogledale še v živo. Forma viva je mednarodno kiparsko delovno srečanje ali simpozij, lahko pa pomeni tudi prostor kjer so bili kipi narejeni in kjer stojijo. Srečanje poteka vsake dve leti, že od leta 1961. Na tem prostoru se zbirajo kiparji z več držav in ustvarjajo svoja kiparska dela. Kipi so zeli zanimljivi in vredni ogleda.

Zelo nam je bilo všeč obalno mesto Lucija, lahko se pohvali z urejenostjo tako okolice kod plaže in čistoča nas je spremljala vse povsod. Prijeten obmorski kraj in kar nekaj pohodnic je prvič doživelo ta kraj. Tudi del Izole smo prehodile in tudi to majhno obmorsko mesto je zelo prijetno in vonj po morju se kar samo ponuja.

Na koncu našega vandranja nas je še čakalo prijetno kosilo v Izoli, kjer smo se okrepčale s dobo enolončnico in si nabrale moči za pot proti domu. Kaj naj rečem za konec: bilo je prijetno, poučno, zanimljivo, dobra družba in dan je kar prehitro minil in že se veselimo naslednjega pohoda.

 

Zapisala in foto: Fani Šurca