petek, 18.5.2012

V lepem sončnem jutru smo se Vandrovke odpeljale proti sončni Primorski v pričakovanju nekaj novega. Že na začetku moram se pohvaliti, da smo res doživele angelsko doživetje tega dneva, saj smo videle in doživele toliko veliko lepega. Narava prečudovita, skalnate poti vodijo po Trnovski planoti, tišina sili v ušesa, borovci trdno stojijo v svoji pokončni drži, nekateri so nagnjeni od močne burje, ki tukaj kraljuje in ima svoj spev. Povsod kras, kamenje, ki je pravilno naravno porazdeljeno.

Iz vasi Gozd smo se povzpele na Sinji vrh, ki meri 1002 m nm višine. Pogled na vse strani neba ti da občutek kod, da si že zelo visoko in, da višje ne moreš .Pogled seže do Storžiča, Kamniških planin, do Vipavske doline, Karavanke in celo Nanoško pogorje se vidi.

Gorske cvetlice so nas spremljale in se nam kazale v vsej svoji lepoti, pa če prav jim ostra burja ne prizanaša. Modre perunike so razkošne v svojem cvetju, Kochov svišč tudi v svoji modri barvi, potem med vsemi je tudi hladnikovka, pa jeglič, kobulnica golaška selivka je dobila ime po Golakih in še bi lahko naštevala. In med temi cvetlicami in nizkimi borovci se pasejo koze in opazujejo mimoidoče pohodnike.

Znamenitost, ki smo jo videle in nas je prevzela je Otliško okno, ki je kraški naravni most, ki se nahaja severno od Ajdovščine na robu Trnovske planote v bližini vasi Otlica. Vas je dobila ime po tej »votli gori«, oknu, skozi katerega se z zgornje strani ponuja lep razgled na Vipavsko dolino. Približna višina okna je 12m, v najširšem delu pa meri do 7m. Skalna odprtina je nastala z erozijo in korozijo. Nedaleč od okna, nekoliko nižje se nahaja še eno manjše okno. O tem Otliškem oknu pripovedujejo stare zgodbe in dogodivščine, ki so se zgodile v davnih časih.

V bližini otliškega okna se nahaja kamnita polžesta spirala , ki jo je leta 2004 izdelal gradbenik Damjan Papler.

Sredi planote po kateri smo hodile se je postavljal v svoji lepoti kažipot in kazal pot na Angelsko goro, Sinji vrh, Col in kamniti polž.

Malo nižje so lepo urejene domačije, povsod okrašene s kamenjem, škarpami in z rožami. Drva naložena v skladovnice opozarjajo, da je tukaj mrzla, dolga zima in burja dela zamete a utrjeni in pridni Gorjani se ne dajo.

Otlica je naselje na obrobju Trnovskega gozda nad severozahodnim robom Vipavske doline, ob cesti Predmeja-Col v občini Ajdovščina. Naselje sestavljajo posamezni zaselki:Cerkova vas, Kitajska, Kurja, Sibirija in posamezne okoliške kmetije. Otlica je dolga približno 3km.

Bronasta »mati gora«, postavljena na gorsko skalo je umeščena v naravo in z njo zlita. Stoji na Robu Gore, prihaja pa iz Dežele, z vodo na glavi in tako simbolično povezuje daljave sveta prepletene s hrepenenji (voda), ter trdnost in nepremičnost Gore (kamna).

Dopoldne se je prevesilo v popoldne in Vandrovke smo se polne doživetij, naužitega svežega zraka in toplih sončnih žarkov vračale v dolino in v avtobusu premišljevale o vseh zgodbicah in dogodivščinah, ki nam jih je pripovedovala Elica. Hvala za tako lep izlet!!

Zapisala in fotografije: Šurca Fani