sobota, 22.1.2011

Prečudoviti sončni dan je nas Vandrovke  zvabil proti Medvodam in od tu smo se zapeljale z avtobusom proti Svetemu Jakobu. 29 pohodnic se je že zjutraj veselilo obiska in vzpona na Svetega Jakoba.

Naš izhod je bil iz Topola ali Svete Katarine mimo Vihre  po precej prehojeni poti proti višini 806m. Jasno nebo, kar precej toplo za ta letni čas in sonce nas je kar hitro ogrelo, tako, da smo med potjo odlagale odvečna oblačila.  Hoja do vrha je trajala eno uro in pol, seveda bilo je več postankov za ogled okolice in sončni žarki so naredili svoje.

Na vrhu se nahaja cerkev Svetega Jakoba na razgledni vzpetini severno od vasi Topol nad Medvodami. Lep je razgled na vse strani neba po Polhograjskem hribovju, vidi se del Kamniških in Savinjskih Alp. Lepo se vidi Kranj na levi strani in Ljubljana na desni strani.
Gore v okolici vabijo in sicer: Govejek, Jeterbenk, Rog, Sveta Katarina(Topol) in Sveti Florjan(Tehovec).

Pol urice smo se zadržale pri cerkvici in se razgledovale po čudoviti naravi in čas je kar prehitro mineval in že smo se morale odpraviti v dolino. Med potjo smo že opazile prve znanilce pomladi, čeprav je pomlad še daleč. Trobentica se je že ponujala sredi travnika in tudi zeleni teloh je ravnokar pokukal iz zemlje.

Tako smo spet preživele en lep, sončen in nepozaben torek sredi prelepe narave in fotografije nas bodo spominjale na ta lep pohod.
Želimo si še takih lepih dni in upamo, da še pridejo.

Zapisala in foto: Šurca Fani