nedelja, 24.4.2011

Želja Vandrovk je bila , da se bi enkrat podale na  Jurčičevo pot, Jurčičeva pohodniška pešpot, ki poteka vsako leto. Me Vandrovke smo se odpravile na to pot v torek 19. aprila. Z avtobusom smo se že ob 7,00 uri podale proti prelepi Dolenjski. Ob 8,00 uri smo že krenile na zastavljeno pot.

Na tej poti nas je vodila ga. Zalka Garafolj, ki dobro pozna ta del Dolenjske, saj je svojo mladost preživljala prav v teh krajih.

Naša izhodiščna točka je bila izpred hotela na Polževem 630 mnm in je vodila preko  vasi Male vrhe z 517 mnm. Pot je bila zelo prijetna, lahka, polna svežega zraka in naše dobre volje. Zelo zanimljivo je bilo poslušati našo vodičko Zalko, ki nam je tako izčrpno pripovedovala in razkazovala to poučno pot.

Nadaljevale smo pot do razvalin gradu Roje. Malo smo skrenile s poti in že prišle do ribnika Laškovec, ki se je ponosno razkazoval v sončni svetlobi in rastlinje okoli njega se ponosno kaže pohodniku in, če imaš s seboj foto aparat, te zamika, da narediš nekaj posnetkov, še posebno v tem prelepem letnem času.

Čudovita pohodniška, ne zahtevna pot nas je pripeljala do kmetije Kaščar blizu razvalin gradu Kravjak enega lastnikov Weineck, Jurčič pa si je v Desetem bratu zanj izmislil ime Slemenice. Postanek smo naredile tudi pri cerkvic kjer smo si ogledale grob viteza Foedransberga enega od lastnikov gradu Kravjek. Nadaljevale smo pot proti vasi Oslica.
Mimogrede moram pohvaliti domačine za tako urejeno in čisto okolico. Videle smo veliko lepih domačij in hiš, ki opozarjajo na delovne in prijazne ljudi.

Sonce je bilo že visoko na nebu in prispele smo do Muljave, kjer se je rodil Josip Jurčič. Tu smo si ogledale vse znamenitosti in malo posedele pred Krjavljevo kočo. Muljava je prijetna dolenjska vasica kjer je preživljal svoja mladostna leta Josip Jurčič in v svojih literarnih delih opisoval vasico in ljudi. Imajo tudi leto gledališče kjer v poletnem času uprizarjajo Jurčičeva dela.

Ker smo bile že malo utrujene in čas je bil za malico smo se ustavile v gostilni Obrščak in si privoščile toplo malico in obvezno dopoldansko kavico. Pred gostilno smo zapele pesem naši kolegici pohodnici Ivanki za njen okrogli jubilej. Veselje je bilo na višku in pot smo nadaljevale proti izviru Krke. Krko imenujejo tudi Dolenjsko lepotico.

Tudi ta pot proti izviru je bila nepozabna in kar hitro smo prispele do vasi Gradiček kjer izvira reka Poltrca. Tu smo naredile postanek saj je narava tako čudovita, prekrasna pomladna svetloba, pomirjajoča voda in skalovje je pritegnilo našo pozornost.

Dan se je že prevesil v popoldanski čas in prispele smo do vasi Krka, kjer smo počakale na avtobus. Prečudoviti pohodniški dan obarvan s prelepo našo Dolenjsko in Jurčičeve dogodivščine nam bodo ostale v spominu.
Lepa hvala ga. Zalki za izčrpno vodenje in še si želimo takih pohodov.

Zapisala in foto : Fani Šurca