torek, 22.5.2012

V soboto, 19. maja 2012 se je odvijal že 11.pohod Cankarjeve dediščine. Tega pohoda smo se udeležile tudi me Vandrovke, čeprav v manšem številu. Naša skupina je štela sedem članic, bilo je še osem drugih pohodnic iz Vrhnike in pa naš vodič gospod Valentin Ogrin.

V lepem sončnem jutru, nebo brez oblačka, smo se zbrali pred cerkvijo na Sveti Trojici. Ob 8,00 uri smo krenili proti Tičnici na Staro Vrhniko, kjer so nas lepo sprejeli in pozdravili, od tu  smo prečkali Podlipsko dolino in že je pred nami Razpotje z zaselkom »Kote« in »Mavsarija«.

Tu je naš vmesni cilj, ki ga je Cankar opisal v črtici Tam je Vrzdenec.
Pot do Mavsarije je bila prijetna, polna narave in razgibana in naš vodič Valentin nam je vso pot pripovedoval razne zanimivosti še za časa Cankarja in zanimivosti iz današnjega časa.

Po pripovedovanju domačinov naj bi to pot pred približno 100 leti prehodil Ivan Cankar, ki je želel obiskati mamino rojstno vas Vrzdenec.
Na Mavsariji so nas lepo sprejeli, postregli z okrepilno pijačo, malo smo posedeli pod veliko lipo na dvorišču pred kmetijo in se spočili. Ob 11,00 uri smo se začeli vračati proti izhodiščni točki..Pot nas je vodila preko Velike Ligojne, po levi strani reke Podlipščice do »Mesarjevega malna«, po stari opuščeni železniški progi Ljubljana-Vrhnika in do zadnje točke na Sveti Trojici.

Ob 13,30 uri je sledil kulturni program, poleg nas pohodnikov so se pridružili še pohodniki, ki so že zjutraj krenili iz Rožnika do Svete Trojice na Vrhniko. Organizator je poskrbel za toplo malico, pijačo in druženje. Še se bomo vračali naslednje leto in se spominjali Cankarja, našega domačina.

Zapisala in foto: Šurca Fani