sobota, 23.3.2013

Pohodniška skupina Vandrovke, članice DU Vrhnika, smo se v torek, 19.maja, podale na tematsko krožno Pot devetih kalov.  Že dalj časa smo pričakovale ta izlet na Kras. Z nami so bili tudi Jože in dva Milana. Kobjeglava nam je bila do sedaj znana le po pršutu in teranu.

Pot z avtobusom nas je vodila skozi Dutovlje, Tomaj, Štanjel do Kobjeglave, kjer smo začeli našo pot. To tematsko pot so odprli za obiskovalce v mesecu oktobru 2011. Krožna pot služi za rekreacijo, pa tudi za  oglede bogate naravne in kulturne dediščine v okolici Kobjeglave in Tupelč. Želja je bila obvarovati starodavne vodne vire, ki so bili še nedavno za preživetje tukajšnjih ljudi in živine zelo pomembni.

Prebivalci teh sosednjih vasi so opuščene in poraščene kale očistili. Vsem obiskovalcem želijo Kraševci z učno potjo pokazati pomen vode, ki je bila za njih največja dragocenost in ki lahko postane redka dobrina, če ne bomo spremenili našega neprimernega odnosa do nje.

Naša pot se je začela v vasi Kobjeglava, kjer smo si najprej ogledali table z vsemi opisanimi podrobnostmi in zemljevidi, da se obiskovalec lahko orientira. Tematska pot nas je vodila do posameznih kalov, ki so zelo dobro očiščeni in vsak ima svojo zgodbo  in ime. Imenujejo se po lastnikih zemljišč in oblikovnosti tal: Lokva, kal pri Čotnih, Stari kal, Ilovca, Počivalo……Ob poteh je veliko kamenja, zloženega v škarpe, ki se imenujejo suhi zidovi. Ti zidovi imajo prehode ali male stopničke, ki se imenujejo »škrabe« in  služijo za prehod človeka in živali. Zelo zanimivi so spodmoli, v katerih je živel pračlovek in so našli ostanke. Tako smo videli kraško jamo »Nenčo« jamo, ob kateri so se nekoč odvijali verski obredi. V to jamo so se spustili tudi nekateri naši pohodniki in si jo ogledali.

Videli smo tudi več pastirskih hišk, zgrajenih iz kamenja. Te hiške so služile pastirjem, da so se lahko umaknili pred dežjem ali hudo vročino. Opazili smo že  nekaj spomladanskih cvetic,  kot so  nunke in dvolistne morske čebulice. Mogočni bori pa kraljujejo nad kraško pokrajino, so uporni in pokončni, spremljajo mimoidočega pohodnika, mu nudijo senco, kadar pripeka vroče sonce in z oddajanjem smole ter eteričnih olj izboljšujejo počutje.

Prispeli smo do Škratove doline. Tu je zanimiv kraški pojav, ki je nastal  zaradi delovanja naravnih sil. Je hkrati tudi “domovanje škratov”, ki varujejo gozd in njihove prebivalce. Tu nam je bilo še posebno všeč, saj se prepletajo kamenje, rastlinje in mahovje.

Prehitro je minilo to dopoldne, ki je bilo  zelo poučno in zanimivo. Čudovit je ta kraški svet, še se bomo vračali. Vreme nam je bilo naklonjeno, saj nas je sonce prijetno grelo.
Ob koncu smo si privoščili okusne njoke na izletniški kmetiji »Grča« in se okrepčali s kozarčkom terana. V popoldanskem času smo se vsi zadovoljni in polni novih vtisov vrnili v svoj domači kraj.

Zapisala in foto: Fani Šurca