torek, 10.7.2012

Pohodniška skupina Zimzelenčki si vsako leto konec junija privošči izlet nekam po Sloveniji. Tako smo že raziskovali Konjiško, Kozjansko on Obsotelje, Mislinjsko dolino in Velenjsko kotlino, letos pa obrobje Gorjancev od Kostanjevice na Krki, Podbočja do goric z imenom Gadova peč.

Kostanjevica na Krki je eno najstarejših in hkrati  najmanjših mest v Sloveniji, na otoku reke Krke. Pritegnile so nas posebej kulturne in naravne vsebine tega območja, zato smo se osredotočili na grad, ki je bil včasih cistercijanski samostan, in si ogledali posebno zanimivo razstavo slik zagrebškega slikarja, ki so postavljene v popolnoma zatemnjeno cerkev, a barve flurescirajo. To je neko posebno doživetje in vredno ogleda. Pritegnila nas je tudi Forma viva, skulpture iz lesa, ki so razmeščene ob gradu.

Kulturno obogateni smo se nato zapeljali do vasice Podbočje, kjer smo občudovali obnovljene kamnite mostičke do hiš.

Nato smo se pričeli vzpenjati na gorice pod Gorjanci, imenovane Gadova peč. Nekje na sredi goric, kje je malo več prostora za parkiranje, tudi avtobusa, stoji velikanski sod in informacijska tabla, kje lahko izvemo kaj več o goricah.

Nekdanja vinska kraljica cvička Zdenka nam je tu povedala mnogo lepih stvari o goricah, o življenju vinogradnikov, o vinarjih  in zgodovini. Peš smo se nato pod njenim vodstvom odpravili do vinskega hrama Komatar, kjer smo si ogledali polnilnico vin, hram in bližnji vinograd. Tu smo tudi pomalicali in poskusili, kaj je cviček iz Gadove peči.

Marsikoga je prevzela valovita, obdelana, zelena pokrajina, urejeni in z ljubeznijo gojeni vinogradi, prijetna klima in seveda prijazni ljudje s kančkom dolenjskega humorja. V programu je bil še obisk ribogojnice, a je prejšnji dan premočno deževalo, zato je ogled odpadel, kosilo v Podbočju pa seveda ne. Po dobri hrani smo opravili še nekaj “uradnih ” zadev, nato pa se za dve uri prepustili prijetni glasbi.

V juliju in avgustu pohodov ni, zato smo si zaželi, da se v septembru snidemo zdravi, veseli, s polno kondicije in nadaljujemo s pohodi po programu.

Zapis: Elica Brelih
Foto: Vlado Nikolić