sreda, 2.5.2012

V pričakovanju novega pohodniškega dne smo kljub slabi vremenski napovedi krenili na pot. Med vožnjo z avtobusom proti mirenski dolini nam je naša Elica predstavila program z več različicami pohoda proti Lisci glede na vreme. Na kavici v Boštanju se nam je pridružil rojak in planinec Vinko Govekar. Zapustili smo dolino Mirne, prešli na drugo stran Save, se ob njej vozili še nekaj časa ter nato odpeljali po ovinkasti in strmi cesti do zaselka Zalisca.

Megla iz doline se je razgrnila, sprejelo nas je sonce in veselo smo zapešačili proti Sv. Lovrencu (722 m). Zeleni bregovi na poti so bili polni raznega cvetja (Sonja je pridno nabirala regrat), med njimi tudi endemične opojne zlatice in brstične konopnice. Vse pobočje Sv. Lovrenca nas je pričakalo s čudovito modrino v polnem razcvetu odprtih cvetov clusijevega svišča, kar je močno zaposlilo naše fotografe.

Pri cerkvi smo si vzeli čas za počitek, malico in razgledovanje Posavskega hribovja; Velikega Kozja, Kuma, Gozdnika in Bohorja. Potem smo krenili z občutkom, da hodimo v krogu mimo vrhov: Kamrica, Njivice in Vršica nazaj proti Zalisci k avtobusu. Med potjo smo si ogledali zahvalno kapelo iz leta 2010, ki nas je presenetila z zanimivo leseno izgradnjo in poučnim geslom: » ČLOVEK – ČLOVEKU – ČLOVEK«.

Pri avtobusu smo se razdelili med vozače in pešake s skupnim ciljem Tončkovega doma (927 m) na Lisci. Pešaki smo opravili dodatno pot mimo cerkvice Sv. Jošta (787 m) in se pri domu vsi skupaj ob prijetnem druženju še izdatno okrepčali. Kaj je bilo lepšega kot to, da smo se po ogledu sosednje Jurkove koče pod vodstvom dolgoletnega oskrbnika Vinka in po razgledu z vrha Lisce (948 m) ob dežnih kapljicah prepustili našemu zvestemu šoferju Ivanu.

Pripeljali smo se v Sevnico, kjer smo se hvaležni za marsikatero dodatno razlago naše poti poslovili od rojaka Vinka. Nato smo se vračali (obenem nam je dež opral avtobus) po zanimivi soteski reke Sevnične preko Dobja, Šentjurja in po avtocesti na Vrhniko s suhimi dežniki in polni nepozabnih vtisov z mislimi na naslednji pohod.

Zapisala: N. J.  Medic
Foto: Sonja Zalar Bizjak, Miklavčič Joža, Janez Cerk