četrtek, 19.5.2011

Lep in topel majski dan je kar 41 Zimzelenčkov izkoristilo za  druženje in raziskovanje še enega delčka lepe naše dežele. Mrzli vrh nad Žirmi je kopasti vrh (987 m) zahodno od Žirov. Vrh je gol, zato nas v različnih letnih časih prijetno preseneča: konec marca zacveti milijone drobnih vijoličastih cvetov pomladanskega žafrana, v maju ozeleni trava in zacveti regrat, da je vse zlatorumeno… še pravi čas, kajti malo kasneje bo živina popasla to razkošje pomladi.

Iz Žirov smo se napotili proti cerkvi sv. Ane, od koder je že lep pogled na kraj  Ledinica in Žiri. Tu smo se razdelili v dve skupini: Milanova skupina je imela cilj Mrzli vrh in Sivko (1.008 m), druga skupina pa Mrzli vrh.
Vsi smo pričakovali, kako radovedno nas bodo sicer iz velike obore ogledovali damjaki, a so se poskrili v senco. Tudi nam je prijala senčna, a kar strma pot po grebenu proti vrhu.

Vmes smo si privoščili krajši počitek in kmalu se je svet odprl proti škofjeloškemu hribovju z očakom Blegošem. Še nekaj minut in že smo bili na planem med rumenimi travniki na Mrzlem vrhu. Krenili smo do kmetije Kosmač, po domače pri Vodičarju, kjer hranijo žig. Prijazna gospodinja nas je postregla še z domačim borovničevcem, nato smo se povzpeli  prav na vrh, kjer smo se pridružili  našim, ki so prišli s Sivke. Razgledali smo se naokoli, še posebno na Žiri, ki ležijo globoko spodaj pod vrhom.

Vsem je teknila malica iz nahrbtnika, nato smo se spet razdelili. Eni so se vračali mimo »slavne kmetije« v Breznico in v Žiri, drugi pa v Ledinico in Žiri. Ob srkanju osvežilne pijače smo si izmenjali vtise s poti: »Vsi zadovoljni, vsi srečni in vsak je bil zase zmagovalec!«

Zapis: E. Brelih
Foto: J. Miklavčič, V Nikolić