petek, 2.3.2012

Zopet nam je bilo naklonjeno zelo lepo vreme, ko smo se podali na pohod po Jurčičevi poti iz Višnje Gore do Muljave in naprej do Krke.
Zamisel o Jurčičevi poti, ki bi pohodnike peljala iz Višnje Gore do Muljave, se je porodila ob 150 letnici rojstva našega prvega romanopisca.
Iz avtobusa smo izstopili v starem delu mesta Višnja Gora in potem nadaljevali do razvalin Starega gradu, mimo vasice Pristava in skozi Zavrtače. Kmalu smo bili na turistični točki Polževo.

Tam smo posedli po klopeh, ki so bile lepo obsijane s soncem, se okrepčali s pijačo in malico, ki smo jo vzeli iz nahrbtnikov. Po veselem klepetu in okrepčilu smo se zazrli na vrh planote s cerkvico sv. Duha (630 m). Hodili smo ob smučišču, ki je bilo še čisto lepo zasneženo. Z vrha je lep razgled po dolenjskih gričih.

Pot smo nadaljevali po valovitem terenu mimo vasi Male Vrhe, nedaleč od ostalin gradu Kravjek, Oslice in Potok do Jurčičeve domačije na Muljavi. Domačija Josipa Jurčiča je svet kulturne dediščine in izvirne domačnosti. Pred Krjavljevo hišo nam je Elica obnovila duhovite zgodbe o kozi in »poštatljivem« konju iz Jurčičevega Desetega brata.

Po krajšem postanku na Muljavi smo se odpravili po »Šolski poti« do Krške jame, kjer izvira reka Krka. Jama je zaradi prezimovanja netopirjev zaprta. Med potjo smo na zavarovanem pašniku gledali pravi cirkuški prizor, ki sta ga uprizarjala mala koza in beli konj, verjetno odslužen dresiran lipicanec.

Na izletniški kmetiji Hočevar nas je čakala dobra obara in cviček. Po malici smo se odpravili proti avtobusu, ki nas je čakal pri izvirih Poltarice. Vsi smo bili zelo veseli in zadovoljni, da smo s tako lahkoto zmogli teh 19 km. Komaj čakamo, da bomo šli čez 14 dni zopet novim izzivom naproti, ker imamo naša druženja radi.

Zapis : Malči Osredkar
Foto: Vlado Nikolić, Jožef Miklavčič