petek, 17.5.2013

Kako lepa je naša Slovenija!
Njene lepote smo Zimzeleni tokrat lahko opazovali v torek, 14. maja 2013, ko nas je na prečudovito pot na Kopitnik popeljala Elica. Z avtobusom, ki je bil napolnjen do zadnjega kotička, smo se peljali z Vrhnike v Dol pri Hrastniku, kjer je bila naša izhodiščna pot za pohod na Kopitnik. Pred začetkom poti smo si v Dolu pri Hrastniku  ob klepetu in druženju privoščili dobro jutranjo kavo.

Od avtobusne postaje nas je na začetku pot vodila po ulicah in med hišami mesta, kmalu pa smo bili sredi prebujene narave, ki nam je obsijana s soncem vso pot ponujala prečudovite vonje cvetočih dreves v gozdu in sadovnjakih, oči pa smo si lahko spočili tudi na barvito pisanih travnikih. S skupnimi močmi smo ob pomoči Elice ugotavljali in spoznavali nekatere rastline in cvetice (kopitnik, ki ima ime po obliki lista podobnega kopitu, opojna zlatica, navadni podraščec, jetrnik, navadna nokota, obilico cvetočega čemaža, deveterolistna konopnica, košeničice, mračice …), hribovja in oddaljene gore.

Pohod je bil prilagojen tudi pohodnikom, ki  so se lahko z avtobusom popeljali  vse  do planinskega doma na Gorah,  se tam pridružili glavnini skupine  ter skupaj nadaljevali  pot do koče  na Kopitniku (865 m),  kjer je bil cilj pohoda.

18 pohodnikov  je pod vodstvom Milana od koče nadaljevalo pot na vrh Kopitnika (914 m), ki je ponujal prečudovit pogled na okoliške hribe (Veliko Kozje, Lovrenc, Lisco, Bohor, Brunk,  …). Pod skalnim previsom Kopitnika  pa se je z nami spogledoval prelep Clussijev svišč.

Po oddihu in malici iz nahrbtnika smo se odpravili nazaj proti planinskemu domu na Gorah, kjer nas je pričakala prijazna in nasmejana gospa Branka. Okrepčali smo se z bogračem in slastnim jabolčnim zavitkom (domači štrudel), ki se je kar stopil v ustih.

Okolica doma na Gorah ponuja proti JV pogled na dolino z reko Savo, železniškim mostom za Radeče, pogled pa seže na  Brunk s cerkvijo, na Gorjance s Trdinovim vrhom… Nekaj deset metrov nad domom je vrh Gore (786 m) s cerkvico sv. Jurija iz 15. stoletja, ki smo si jo pred odhodom na avtobus še ogledali.

Prepolni vtisov in doživetij smo se v popoldanskih urah  z avtobusom vračali proti Vrhniki, naše misli pa so bile že usmerjene v nova  pričakovanja  ob naslednjih srečanjih.

Zapis:  Ana Potočnik
Fotografije: Joža Miklavčič