ponedeljek, 20.4.2015

Drugi torek v mesecu ima pohodniška skupina Barjani pohod, tokrat smo šli po planu na Javornik.

V Logatcu smo pobrali Marijo, na Kalcah smo se prebudili ob jutranji kavici, nato nas je spreten voznik Boris popeljal v Godovič in levo do Črnega vrha proti Colu. Na tretjem ovinku smo izstopili. Smerna tabla in markacija nas je usmerila na pešpot proti Javorniku. Povzpeli smo se skozi gozd do zaselka Šajsna Ravan. Hiše na tem področju imajo značilno idrijsko arhitekturo: so velike z majhnimi okni, strmimi strehami, vhodni portal z vrati pa postrani po notranjsko.

Že po nekaj minutah hoje smo naleteli na ostanke zime

Mimo odcepa za Čelkov vrh smo nadaljevali pot čez travnata pobočja, nato pa skozi gozd do razpotja. Razdelili smo se v dve skupini: ena je šla proti vrhu Javornika, druga manjša pa proti Pirnatovi koči. Levo in desno ob poti in na poti smo občudovali velike množine čemaža, ki smo ga tudi pohodili in njegov česnov vonj je močno zavel okrog nas.

Zaselek Šajsna Ravan – spraševali smo se, od kod takšno ime

Videli smo veliko cvetja in ker nas je zanimalo, kaj cveti,  smo imeli uro botanike. Spoznali smo: beli žafran – nunke, kranjsko buniko, dvolistno morsko čebulico, beli repuh, veliki zvonček – kronce, lapuh, podlesno in zlatičnato veternico, votle petelinčke, tevje, torilnico in še kaj. Na poti in ob poti je bilo na nekaterih osojnih legah v gozdu še kar nekaj snega.

Čudili smo se razdejanju v gozdu, ki ga je letošnji žled še dodal k lanskemu

Javornik (1240 m) je z gozdom poraščen vrh, zato je na vrhu postavljen razgledni stolp. Žal smo imeli sivo oblačno vreme, vendar nam je naš vodnik Frenk predstavil, kaj vse se vidi ob jasnem vremenu: Dolomiti, Karnijske in Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe, Snežnik, Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, del Ljubljanske kotline, Notranjsko hribovje in Snežnik.

Občudovali smo tevje, njegove »cvetove«, ki so v resnici socvetja – sredi zelenih ogrinjalnih listov so skupine drobnih rumenih cvetov

Vsepovsod so poganjali šopki kranjskega volčiča ali bunike, znamenite rastline idrijske botanične zgodovine

Na poti proti Podkraju smo obšli po levi strani Streliški vrh. Po travnatih planotah, poraščenimi z nunkami in ponekod borovnicami, se nam je po dveh urah hoje odprl pogled na Podkraj, kjer nas je čakal avtobus. Odpeljali smo se do gostišča Stara pošta na Hrušici, kjer so nam postregli joto s klobaso, Metka pa nam je razdelila majice z logotipom Barjanov z znakom blatnika.

Barjani, ki so osvojili vrh Javornika

Vsi Barjani spet skupaj pred Pirnatovo kočo na Javorniku

Pri koči smo imeli nekaj časa za počitek, marčevski »rojstnodnevniki« pa so nas razvajali s sladkimi dobrotami iz nahrbtnika.

Na travnikih na južni strani Streliškega vrha smo dočakali sonce

Nunke so med suho travo razprle svoje bele in vijoličaste cvetove

Zadovoljni, da smo nekaj naredili za svoje zdravje, izmenjali izkušnje in preživeli lep dan v prijetni družbi prijateljev smo se v popoldanskih urah vrnili domov.

Besedilo: Andrej in Milena Velkavrh
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Stane Kržmanc