torek, 15.11.2016

Za naš prvi novembrski pohod nam je naša vodnica Sonja izbrala pot po Grebenski poti, od Mengša do Rašice. Avtobus nas je vseh 32 pohodnikov izkrcal v Mengšu, od koder smo se kljub deževnemu vremenu, opremljeni z dežniki in pelerinami, dobro razpoloženi podali na pot. Že po nekaj prehojenih metrih se nam je pogled ustavil na graščini ob cesti, katero je v svojih delih omenjal že Valvazor. Sonja in sedanji lastnik sta nam na kratko opisala zgodovino te graščine.

Med dežjem je že rahlo naletaval sneg, mi pa smo se podali navkreber po gozdni poti in po dobrih 20 minutah že prispeli do Mengeške koče na Gobavici (433m). V prijetno urejeni koči smo si privoščili kratek oddih in jutranjo kavico.

Po Grebenski poti smo se podali proti našemu naslednjemu cilju, Rašiški koči. Po gozdnih poteh, z nekaj spusti in vzponi, smo morali hoditi previdno, saj je mokro listje pod našimi nogami od nas terjalo precej pazljivosti. Na višje ležečih predelih smo prečkali tudi že rahlo zasnežene dele gozda. Med potjo so našo pozornost pritegnile kraške vrtače, raznovrstne gobe in še vrsto lepot, ki jih narava nudi v dežju.

Ko smo zagledali razgledni stolp smo vedeli, da smo prispeli tudi do našega drugega cilja, do planinskega doma Rašiške čete na Rašici (631 m). Topel čaj in okusna obara sta se nam vsem prilegla. Ob spustu do vasi vasi Rašica, kjer nas je čakal avtobus, se nam je odprl čudovit panoramski pogled na Ljubljano in Ljubljanska vrata med Golovcem in Rožnikom.  Na koncu smo bili vsi veseli in zadovoljni, da smo kljub deževnemu vremenu opravili lep pozno jesenski pohod.

Hvala Sonji in Frenku, ki sta nas varno vodila vso pot, pa tudi Nadi, ki je poskrbela za posladek za vso skupino.


Oglejte si fotografije s prvega novembrskega pohoda Barjanov od Mengša do Rašice.

Oblaki so zakrivali gore, zato smo razgled z Gobavice občudovali na panoramski sliki

Na začetku pohoda so se med dežne kaplje pomešale snežinke

Vendar so padavine kmalu ponehale in kolona Barjanov je dobre volje napredovala skozi rašiške gozdove

Deroča vode je pred dnevi odnesla listje in nastala je vabljiva stezica

S svojimi oblačili smo dopolnjevali barvo paleto jesenskega gozda

Pod vrhom Staneta Kosca smo naleteli na sneg

Na razgledni stolp se zaradi megle v okolici nismo povzpeli, smo se pa slikali pod njim

Pod svojo streho nas je na koncu sprejel Planinski dom Rašiške čete

Besedilo: Dragica in Andrej Verbič, Fotografije: Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak, Andrej Verbič