sobota, 15.6.2013

Vrhniški Upokojenci Na Brionih
Kako dobro poznamo kraje po Sloveniji in tudi izven, se izkaže ob strokovnem vodenju ekskurzije, ko je za nas vedno še kaj novega in zanimivega. Že do mejnega prehoda v Sečovljah in vse tja proti Vodnjanu in Fažani so nam bile predstavljene zanimivosti krajev, mimo katerih  vodl avtocestni levi krak »ipsilona«. Takoj po priključku so se odprli lepi pogledi nazaj na Sečoveljske soline in letališko stezo, občudovali smo Limsko drago s šeststo metrov dolgega viadukta in kaj kmalu prispeli v Fažano.

Vkrcali smo se na ladjo in prepeljali na otok Veliki Brion. Izmed štirinajstih otokov in otočkov je največji, skupaj pa sestavljajo 730 ha površine in je eden najlepših arhipelagov v Sredozemlju. S turističnim vlakcem smo se popeljali po otoku in občudovali rimski kamnolom, safari park, brionski mediteranski vrt, drevored itd. Na otoku so tudi arheološka najdišča. Zgodovinska znamenitost je cerkvica sv. Germana iz 15. stoletja, kjer se nahajajo freske, pa rimska rezidenčna vila, prirodoslovna zbirka in foto izložba »Tito na Brionih«, ki prikazuje močno politično aktivnost vse od l. 1947 dalje. Številni turisti obiskujejo Brione in kako dobra tržna niša je to za hrvaški turizem skozi celo sezono.

Naš naslednji postanek že ob povratku je bil Vodnjan. To je majhno istrsko mestece z zanimivo cerkvijo sv. Blaža, katere zvonik je samo-stoječ in z 62 m najvišji v Istri. V cerkvi smo si ogledali mumificirana telesa in relikviarij. To so najbolj skrivnostne mumije v Evropi. Nekoliko nerazumljiv pa je bil tudi cerkveni predstavnik in želeli bi si boljšega prikaza.

Vračali smo se proti Pazinu in Buzetu mimo Roča in Huma ob poteh skrivnostne staroslovanske pisave glagolice. Od Roča do  najmanjšega mesta na svetu Huma je postavljenih 11 spominskih obeležij, z imenom Avenija glagoljašev.

Dobra organizacija, vodenje in lepa vožnja ob skoraj stotniji izletnikov je prispevala k dobremu razpoloženju, prvi lep poletni dan v letošnjem letu pa je bil pravšnji za izlet na morje.

Zapisala: Ivanka Sluga
Foto: Janez Cerk