sreda, 4.5.2016

V okviru celoletne delavnice ročnih del pri DU Vrhnika, ki jo že več let vodi Milena Brenčič, smo organizirali tudi pletarsko delavnico s poudarkom na ohranjanju naravne in kulturne dediščine. Vodila jo je Jožica Gradišnik.

Pletarskih spretnosti se je učila v obrtni delavnici v Krmelju po drugi sv. vojni. Ker ji je bilo delo zanimivo, ga ohranja še do danes. Ima tudi vse pripomočke za pripravo in obdelavo materialov. Plete in opleta iz  neobeljenega vrbovega šibja, gojene vrbe, viter iz leskovih palic, gozdne slame oziroma visoke trave in žitne slame.

Vse te materiale sama nabira, jih hrani in obdeluje za nadaljnjo rabo. Z veseljem je sprejela naše povabilo, da bi pokazala nekaj tehnik pletenja in naučila udeleženke plesti košarice.

Povabila jih je kar k sebi v delavnico, kjer ima vse, kar je potrebno za uspešno delo.

Na prvem srečanju je najprej pokazala prostore, kjer so shranjeni njeni raznovrstni materiali za pletenje, različni stroji in pripomočki ter zanimivi in lično izdelani pletarski izdelki. Tako jih  je še dodatno motivirala za delo. Ker izhaja iz vinogradniških krajev (Malkovec na Dolenjskem), se je naučila tudi opletanja  steklenice različnih oblik in velikosti.
Razložila je, da je najlažje splesti podstavek, ki lahko služi za dno košarice, zato so se zavzeto lotile le-tega. Kmalu so bili vidni prvi rezultati trdega dela, udeleženke pa zadovoljne, da so osvojile prve osnove. Kmalu so se odločile za košarice, zato so pripravile nastavke za nadaljevanje pletenja.
»To pa ni tako enostavno,« so ugotavljale, a pomoč in nasvet sta bila pri roki. Kar prehitro je mineval čas in treba je bilo odložiti delo še za en teden.

Zadnji dan delavnice so zaključevale zgornji rob in male lične košarice so bile nared. Zahvalile so se Jožici za novo izkušnjo v pričakovanju nadaljevanja delavnice. Dogovorile  so se, da bo  večdnevna delavnica v jesenskem času, ko bodo svojo tehniko izpopolnjevale in morda poskusile še z drugimi materiali.

Mentorico Joži smo povprašali, kako je zadovoljna z izdelki in z odzivom sploh. Povedala je: » Zelo sem vesela, da se še kdo zanima za to staro obrt in da lahko pokažem drugim, kako se kaj naredi. Materiala imam dovolj. Uživala sem, ko so se zelo trudile in hotele čim več informacij, kako dalje. Iz načrtovanega podstavka – osnove  so želele nadaljevati in nastale so lične male košarice. Škoda je le v tem, da doma nimajo materialov niti pripravnega orodja za pletenje, kajti vaja dela mojstra.
Veselim se že jesenske delavnice, ko se bomo preizkusile v pletenju z drugimi materiali.«

Tudi v imenu društva iskrena hvala za sodelovanje.

Besedilo: Elica Brelih, Jožica Gradišnik, Slike: Leon Novak


Oglejte si fotografije s pletarske delavnice v DU Vrhnika

Podstavek ali dno je prvi delni izdelek.

Za motivacijo pletarski izdelki iz različnih materialov.

Zbrano in korajžno naprej.

Kdaj, če kdaj, bodo naše košarice take?

Opletanje pa je še zahtevnejše.

Zadovoljstvo na obrazih, ker se že kažejo prvi obrisi pravih košaric.