petek, 1.7.2016

Dne 16. junija 2016 se je skupina Svizcev pod vodstvom vodnice Sonje odpravila na Žirovski Vrh, kjer poteka tematska Pot skozi Zalo. Za jutranjo kavico smo se ustavili v gostilni »Kasarna«  v Smrečju, kamor smo se vrnili tudi na kosilo.

Skozi Lavrovec smo se odpeljali proti  Golem Vrhu, pod katerim smo izstopili iz avtobusa. Od tam smo krenili peš po gozdni poti in se odpravili v osrčje gozdov Zale. Mimo velikih mravljišč in mladih jelk smo prišli na vrh Zale (899 m).  Malo nižje, na lepi gozdni jasi  nas je pričakala brunarica in številni didaktični pripomočki. Nedaleč od tu smo srečali mahovito medvedko Števko in njenega mladička. V njeni bližini  teče potoček, kjer smo si natočili sveže pitne vode. Ob poti smo pozobali prve borovnice in občudovali nepokošene travnike, polne travniških rož. Spotoma smo se ustavili na kmetiji Pr’Mrak, kjer so nas sprejeli prijazni domačini in nam pokazali rezbarske mojstrovine Cirila Kavčiča.

Od tu smo se spustilli do potoka Zala, ki  izvira v gozdu Zala. Potok je hudourniški, ob večjih nalivih poplavlja in premika velike skale. V tem gozdu je pisatelj dr. Ivan Tavčar dobil inspiracijo za novelo V Zali. Nad Budlovim mlinom, v čudoviti in pravljični  lepoti  narave,  smo prečkali potok in se povzpeli do  kmetije Sivec, kjer smo posedeli in poklepetali z domačimi. Čakal nas je še krajši vzpon na sleme Žirovskega Vrha s čudoviti pogledi  na okolico. Kot na dlani so se videle  okoliške kmetije in hribi –  Blegoš, Stari in Mladi vrh, Pasja ravan, Sivka… Zbirali so se sivi oblaki, bilo je soprano, zato smo pohod zaključili  na cesti nad Seljakovo domačijo.

Imeli smo možnost opazovati čudovito pokrajino, ki je na nas naredila  močan vtis. Pohvaliti moramo Turistično društvo Žirovski  Vrh za lepo urejeno Pot skozi Zalo. Z izletom smo bili zelo zadovoljni, zato hvala naši vodnici Sonji Zalar Bizjak.

Besedilo: Svizci iz Logatca, fotografije: Sonja Zalar Bizjak


Fotografije z izleta:

Optimistično in z zaupanjem, da ne bo deževalo, smo zakorakali v gozdove Zale

Na širokem slemenu Zale je pravo mravljiščno velemesto

Na vsej poti so nas spremljale informativne table in nas seznanjale z vsebino povesti V Zali Ivana Tavčarja

TD Žirovski vrh je na gozdni jasi postavilo lesen ksilofon in po gozdni jasi se je razlegla prijetna melodija

Medvedka Štefka ni več sama

Prelepa pokrajina Žirovskega vrha – bogato cvetoči travniki, temni gozdovi in samotne kmetije

Več ivanjščic kot trave – enkratno!

Svizci ob poskočni in glasno žuboreči Zali

Pa naj kdo reče, da tudi kobulnice niso fotogenične