nedelja, 27.12.2015

Barjani smo se 24. decembra podali na zadnji pohod v letu 2015. Glede na datum je bila udeležba odlična. Pridružili so se nam tudi vsi vodniki in gospa Elica, katere smo bili še posebej veseli.

Ob sedmi uri zjutraj smo se odpeljali proti Kalcam in potem proti Naklem, kjer se nam je pridružil lokalni vodnik. Izvedeli smo, da je kraj Kalce dobil ime, zaradi apnenca, ki so ga žgali za pridobivanje apna, da so ga potem uporabljali v gradbeništvu. Vodnik nam je opisal kraške pojave, kot so uvale, vrtače in požiralniki ter nam povedal, da na tem področju, ob večjih in daljših nalivih, poplavlja.

Janez nam je predstavil le del svoje bogate zbirke, …

Pot smo nadaljevali po cesti, ki so jo še pred našim štetjem, zgradili Rimljani. Potekala je vse od Emone do Ogleja. Po njej so vozili z vozovi, ki so imeli tako širino koles, kot jo ima današnja železnica. Cesto so kasneje uporabljali tudi v 1. svetovni vojni. Prišli smo do utrdbe na Lanišču nad Kalcami. Zgradili so jo Rimljani v 4. stoletju pred našim štetjem. Služila jim je kot postojanka, za vojake, ki so ščitili Rimski imperij pred osvajalci. Utrdba je zelo akustična, zato so v njej imeli že nekaj predstav in koncertov. Nam pa je vodnik pokazal nekaj svojih najdb: kovanec, značko, prstan, zanimive fosile in celo vulkanski kamen.

… del rimske zgodovine, …

… prstan iz obdobja 1914 – 1917 najden na tem področju, …

… oznaka vaške straže ali javne straže

Naprej smo hodili po gozdu ki je bil nekoč v lasti planinskega graščaka Windischgraetz-a. Drugi del pa je bila zasebna last. Gozdarji, ki so upravljali z gozdovi so po več tednov živeli v gozdarskih hišah v gozdu. Žene pa so jih doma težko čakale. Opazili smo tudi rimske zaporne zidove, ki segajo od Hrušice pa vse do Vrhnike.

Mogočnost najvišje logaške smreke smo izmerili: trije dolgoroki možakarji smo jo komaj objeli

Prišli smo do ogromne smreke, ki ima 117 cm premera, tako, da so jo trije veliki gospodje komaj objeli. Visoka je 51 m, po izračunu je to 20,50 kubičnih metrov lesne mase. Sicer pa je verjetno že malo zrastla od zadnje meritve in so številke malo večje.

Skupinska slika pod mogočno smreko

Z avtobusom smo se odpeljali na prelaz Hrušica pri Stari pošti , kjer so Rimljani zgradili ogromno obrambno trdnjavo z zapornimi zidovi in s stolpi. Bila je pomembna zapora, ki je varovala rimski imperij in je bila tudi upravno središče Rimske vojne krajine. Ob gostišču Stara pošta je manjši muzej, kjer so razstavljeni arheološki predmeti iz tistega obdobja.

Pestro zgodovino skozi vsa obdobja, od rimskega imperija, Napoleona, prve in druge svetovne vojne do danes, nam je posredoval neumorni Janez

Izvedeli smo tudi, da se je pri Vrhpolju v 4. stoletju pred našim štetjem odigrala pomembna bitka med rimskima cesarjema Teodozijem in Evgenijem. Zaradi izdaje je slednji bitko izgubil. Pomeni, da so že takrat dobivali bitke na račun izdajstva. No, kljub temu je Rimsko cesarstvo razpadlo.

V gostišču smo imeli zelo dobro kosilo, organizatorjem in vodnikom smo se zahvalili za odlično vodene pohode. Imeli smo tudi zabavni kviz. Skratka kljub deževnemu vremenu, smo imeli lep in zanimiv pohod.

Na koncu pa želim vsem zdravo in srečno novo leto 2016.

Zapisala: Mira Lavrič
Fotografije Stane Kržmanc, Sonja Zalar Bizjak in Andrej Verbič