ponedeljek, 3.10.2016

Tokrat Barjani nismo osvajali vrhove gora, pač pa lepote bohinjskih planin, na katerih poleti pasejo živino. Ker smo že konec septembra, so pastirji le to že odgnali v dolino.  Vreme pa kakor, da ne pozna na koledar, sončno in toplo kot sredi avgusta, enkratni pogoji za popoln izklop.

Rogovilež ob poti

V četrtek 29. 9. 2016 ob 7.uri smo se 30 Barjanov pod vodstvom vodnika Milana odpravili z avtobusom  proti Gorenjski, čez Bled v Bohinj, skozi Staro Fužino in po strmi in ozki asfaltni cesti skoraj adrenalinsko a varno prispeli do našega izhodišča na 1161 m. Krenili smo mimo Planine Blato na 1147 m po lovski poti  skozi prekrasen gozd z mogočnimi iglavci proti naslednji lepoti, Planini Krstenici 1670 m.

Skupinska pod kuliso Julijcev

Pastirske koče-stanovi so mi delovale kot iz pravljice. Povzpeli smo se še nekaj višje in odprl se nam je božanski razgled na okoliške vršace.

Neverjetno, a resnično, za ta čas edinstveni posnetek cvetočega avriklja

Nekaj posameznih rožic je pozabilo na slovo od poletja in bohotile so se v svoji lepoti.

Naš Andrej pred kuliso Spodnjih Bohinjskih gora

Oviratlon

Človek bi kar ostal v tem raju, toda pred nami je še kar nekaj poti. Malo dol in nekaj gor po markirani planinski poti in pred nami se odpre še večja krasota, Planina v Lazu 1560 m.

Skupinska nad Planino v Lazu

Pastirski stan z Debelim vrhom v ozadju

Še dodatno jo bogatijo razne apnenčaste umetnije značilne za kraški svet.

Grbinasti travniki pod Planino v Lazu

Naprej ob poti smo naleteli na nenavadne grbine, posledica delovanja ledenika v davnini. Spremlja  nas čudovita narava in že smo pri koči na Planini pri Jezeru 1453 m. Tu smo se po skoraj petih urah čiste hoje okrepčali z ričetom. Skrbnik Ivo nam je na harmoniko zaigral nekaj veselih viž in zavrteli smo se v ritmu polke in valčka. A čas nas spet preganjal in morali smo naprej. Imeli smo še uro hoje proti dolini do Planine Blato, kjer smo po osmih urah potepanja zaključili krog po rajskih planinah.

Za nami je bilo več kot 15 km poti in 740 m vzpona, vendar je lepota planin vse tako očarala, da nihče ni kazal znake utrujenosti.

Posebne čestitke slavljencema, vodniku Milanu in pohodniku Jožetu ki sta nas sladko pogostila in zahvala šoferju za varno vožnjo in srečen povratek.

Zapisal: Marjan Nicoletti
Fotografije: Andrej, Franci, Milan