četrtek, 24.9.2015

Svizci na Jurčičevi poti
Dne 17. septembra smo imeli planiran pohod k izviru Tolminke, pa je bil zaradi padlega skalovja na cestno proti Javorci prestavljen na kasnejši termin. Tako smo posegli po rezervnem pohodu in dolgoletna pohodnica Zalka nas je popeljala po Jurčičevi poti, ki je speljana od Višnje gore preko Polževega do Jurčičeve domačije na Muljavi.

Na Polževem smo dobre volje krenili na pot

Postanek za kavico smo imeli v Višnji gori, pohod pa zaradi vročega in soparnega dneva pričeli na Polževem. Na vrhu Križko-Polževske planote, na višini 630 m, smo uživali prvi lep razgled na valovito pokrajino Dolenjske.

Tu stoji cerkvica sv. Duha,  zgrajena v gotskem stilu, na kateri je  zanimiv portal, ki je nekaj posebnega. Pred vhodom stojita dve lipi, stari 150 let. Med  pohodom nam je ga. Zalka pokazala  vasi, ki so nanizane po okolici Muljave.

Zgornji del gotskega portala z reliefom na cerkvici sv. Duha nad Polževim

Od Sv. Duha na 630 metrih je šla pot le navzdol

Krajši postanek smo imeli na Muljavi. To je prijazna dolenjska vas, ki se je spojila z imenom Josipa Jurčiča, ki je s svojimi deli postavil trdne temelje slovenskemu pripovedništvu. Jurčičeva domačija je muzej na prostem, ki govori zgodbe o življenju kmečkega prebivalstva, je tudi kulturni spomenik, ki ohranja podobo slovenske kmečke arhitekture.

Pri Jurčičevi domačiji se nam je prilegel počitek v senci

Na poti z Muljave proti cilju, vasi Krka

Obiskali smo tudi izvir reke Krke pri  Krški jami. Pot nas je v nadaljevanju peljala skozi vas Gradiček, kjer je tudi jama in kraški izvir Poltarice do vasi Krka, kjer smo počakali na avtobus.

Postanek pri Krški jami

V vasi Krka še stoji stara šola, ki jo je obiskoval Josip Jurčič, pa tudi naša pohodnica Zalka

Na stopnišču cerkve sv. Kozme in Damijana smo v senci počakali avtobus

Ob zaključku nam ni bilo žal, da se nam je za las izognil načrtovani izlet v dolino Tolminke.

Zapisali Svizci iz Borovnice
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak