nedelja, 23.6.2013

Na zadnji izlet pred poletjem  smo se pohodniki skupine Sončki  odpeljali do Zgornjega Jezerskega, kjer smo zapustili avtobus. Po ledeniški dolini Makekove Kočne, ob potoku Mlinarica, smo zavili v prekrasne smrekove gozdove.


Navzgor po dolini Makekove Kočne in čez Kačji rob do Češke koče, nazaj pa čez Štularjevo planino po dolini Ravenske Kočne do Planšarskega jezera.


Vzpon čez poseko.

Na razcepu poti proti slapu Čedca smo krenili navzgor čez gozdno poseko in  hodili dobro uro skozi  dišeč smrekov gozd.  Gozdna meja je  kmalu ostala za nami, mi pa smo skozi nizko ruševje kmalu prišli do sklanih sten, ob katerih je potekala planinska  pot, ki je dobro zavarovana z jeklenicami in  »vojtrcami«.  Pred nami se je odprl pogled na  snežene Ledine, pod nami je počivala ledeniška dolina Ravenska Kočna,  v gozdu ob robu doline pa je tekla  reka Jezernica.


Še malo, pa bomo pri jeklenicah in “Hudičevih kvancih”.

Previdno po “Vojtrci”.

Nežno rožnat slečnik.

Med skalovjem  je še cvetelo resje, podlesne vetrnice,  alpske velese  in gorski sroboti.  Zagrizli  smo se čez »Hudičeve kvance« in kmalu za zadnjim ovinkom, nad rušjem, zagledali  slovensko zastavo, naslednji trenutek tudi Češko kočo na Spodnjih Ravneh.


Češka koča na Spodnjih Ravneh pred  Babo in Ledinskim vrhom.

Ob daljšem postanku smo se  lahko nagledali področij cvetočega slečnika in dlakavega sleča, ki bo šele pričel s cvetenjem. Občudovali smo od sonca obsijano Babo,  Ledine s snežišči, Rinke, greben Dolgega hrbta. Opazovali  smo  poti, ki po meliščih in strminah vodijo na Grintovec, Kočno, Skuto…


Strma severna ostenja Grintovcev obkrožajo krnico na Spodnjih Ravneh.


Zaključek pri Planšarskem jezeru  – s  čudovitim  pogledom na gore.

Vračali smo se po strmem grapastem terenu čez Štularjevo  planino do dna doline in po poti, kjer so dišali pokošeni travniki,  do Planšarskega jezera. Nadihani gorskih lepot smo se razpoloženi  vrnili domov.

Zapisala: Marija Dolinar
Fotografije: Sonja Z.B., Tatjana Rodošek, Danica Kos, Sonja R.
Zemljevid: Srečo Kenk