torek, 26.4.2016

Kje so tiste planine,
kje so tiste poti,
kjer vrhniški Svizec
sploh hodil še ni?

Takole je naš kolega Roman Gabrovšek zapisal, ko smo leta 2011 praznovali desetletnico pohodov članov SVIZ-a iz občin Vrhnika, Logatec, Borovnica in Brezovica.

Tudi letos smo se tretji četrtek v aprilu spomnili naših začetkov, kar smo popestrili s kratkim kulturnim programom potem, ko smo pripešačili iz Logatca. Tokrat smo izbrali krajšo pot, staro  gozdno pot mimo Štampetovega mostu  proti Vrhniki. Ker je bilo vreme idealno za hojo in  se nam ni mudilo, smo lahko občudovali raznovrstne pomladanske cvetice, ki nam jih je predstavljala vodnica Sonja. Mnoge pa so razveselili krasni mavrahi – smrčki, ki so rasli od poti. Zelo okusni so bili zvečer na krožniku!

Prijetno razpoloženi smo se ob koncu pohoda zbrali v gostilni pri Kranjcu, kjer so nas že pričakali naši zaslužni člani, ki ne morejo več hoditi z nami. S povabilom na druženje in besedami zahvale smo se jim želeli oddolžiti  za njihovo pomoč – za občasno vodenje, fotografiranje in drugo.

Največ zaslug za to, da se že 15 let družimo, prijateljujemo in se imamo lepo, obenem pa skrbimo tudi za rekreacijo in zdravo življenje, ima naša ustanoviteljica in dolgoletna organizatorka in vodička Elica Brelih. Povedala nam je, kako se je začelo. Na izletih za člane SVIZ-a so udeleženci izrazili željo po pohodništvo in aprila 2001 smo šli na prvi pohod. Oboje je vodila do pred nekaj let, ko je organizacijo in vodenje pohodov prevzela Sonja Zalar Bizjak. V vseh 15 letih smo opravili 126  pohodov, na katerih je bilo navzočih 3826 pohodnikov. Za vso dokumentacijo se moramo zahvaliti obema, ki sta nam pripravili v vseh letih čudovita doživetja. Danes je še vedno 6 Svizcev, ki so v skupini od začetka. Organizacijski odbor se jim je zahvalil s priznanjem in šopkom. Ves program, ki je potekal v čustvenem razpoloženju smo popestrili s petjem planinskih pesmi.
Naj zaključim z mislijo, da je odbor opravil veliko dela za vse nas in to brezplačno. Hvala vsem, ki ste nam polepšali mnoge trenutke v življenju.
Stanka Grbec

Besedilo, fotografije: Sonja Zalar Bizjak,  Leon Novak, Milan Jerman


Nekaj utrinkov s pohoda

Svizci, ki so se udeležili jubilejnega pohoda ob petnajstletnici pohodništva skupine

Prijetno presenečenje od poti in užitek na krožniku – mavrah ali smrček

Neprijetno presenečenje – množica iztrebkov lubadarja na rastlinju pod smreko

Po mnogih letih pohodov nihče več na zamenjuje spomladanske torilnice za spominčico

»Sonja, kaj pa je to za ena roža?« je bilo slišati. In odgovor: »Ena od smiljk, verjetno njivska«

Pohod je vedno tudi prilika za prijeten klepet

Pet Svizovk in en Svizec, ki že petnajst let hodijo na pohode

Obe vodnici, sedanja in njena predhodnica sta prejeli šopke v zahvalo za organiziranje in vodenje pohodov