četrtek, 24.11.2016

Pozni jesenski dan je bil oblačen, suh  in  topel. Svizci smo se tokrat podali v bližnjo okolico Godoviča. Naše raziskovanje smo pričeli v zaselku Log pri Godoviču. Najprej smo posvetili pozornost kačasti smreki, ki raste ob robu gozda in je dobila ime po »kačasto« zvitih vejah, nepravilno rastočih  v vse smeri. Smreka je naravni mutant in je od leta 1987 zavarovana kot naravni spomenik.

V okolici je veliko objektov Alpskega zidu, ki je bil zgrajen vzdolž rapalske meje za varovanje kraljevine Italije pred napadom iz Jugoslavije. Italijanska vojska je zgradila velike utrdbe in bunkerje za opazovanje in nadzor cest. Vsi objekti so bili dobro zamaskirani in v okolju težko opazni. Na ovinku ceste proti Črnemu vrhu smo si ogledali notranjost dobro ohranjenega bunkerja. Kot posebnost utrdb velja omeniti še fotofoniko, svetlobni komunikacijski sistem, ki je omogočal sporazumevanje med utrdbami.

V okolici Godoviča smo si ogledali tudi  400 metrov dolg nedokončan predor, ki ga je začela graditi Avstro-Ogrska leta 1916 in je bil namenjen normalnotirni železnici iz Logatca v Črni vrh za potrebe oskrbovanja fronte. Ob ogledu predora smo lahko videli vse gradbene faze gradnje predora. Gradnja je  potekala v dveh nadstropjih. Vidni so zgornji in spodnji deli rova ter oporni leseni tramovi, pa tudi že dokončan predor. S stropa predora visijo tanki kapniki, ki so v 100 letih zrasli en meter. Pred koncem  predora je pregradni zid, za katerim je italijanski bunker, zgrajen tik pred  2. svetovno vojno.  V bližini  tega pa smo v gozdu opazili tudi bunker z železno kupolo.

Kot zanimivost. Na povabilo lastnika  smo si ogledali domačijo pri Cesnik. V hiši zgrajeni leta 1887 imajo še vedno črno kuhinjo, v kateri so na ogled  burkle, greblja, lopar, lončene posode, sklednik in še več starih predmetov, ki so jih rabili v preteklosti.

Domov smo se vrnili bogatejši še za eno, tokrat zgodovinsko raziskovanje.


Po italijanski vojaški cesti smo zapustili zaselek Log pri Godoviču

 


Mrežasta vrata so nam preprečila ogled notranjosti italijanske vojaške utrdbe ob cesti

 


V bližini stoji ob robu gozda tabla, ki opozarja na zanimivo kačasto smreko

 


Kačasta smreka ima iglice predvsem na koncu vej

 


Na kmetiji Cestnik so ohranili črno kuhinjo, kar je danes velika redkost

 


Vhod v italijanski bunker nad cestnim ovinkom

 


Usek nikoli zgrajene železniške proge nas je privedel do …

 


… dvojnega vhoda v nedokončan predor

 


Zadovoljni Svizci po zanimivem raziskovanju podzemnega sveta preteklosti

Besedilo: Logaški Svizci
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak