ponedeljek, 3.10.2016

V torek,  27. 9. 2016 , smo se zbrali  pred šolo Ivana Cankarja na Vrhniki. Jutro je bilo dokaj hladno, mi pa polni pričakovanj, ker je bilo  napovedano  lepo sončno vreme. Usmerili smo se proti Gorenjski ter se odcepili od avtoceste proti Tržiču in nato po Dolžanovi soteski do naselja Jelendol.


Naše izhodišče

Od tu naprej je zmanjkalo asfaltne prevleke  in  v nadaljevanju poti  nas je kar dobro pretreslo do planine Pungrat, kjer smo izstopili.


Zapustili smo planino Pungrat

Planinska pot  nas je vodila   skozi gozd, po gorskih  pašnikih in jasah, kjer  so se kazale posledice vrtinčastega viharja ter kmalu prispeli do planine Šija v višini 1528 m. Po krajšem postanku smo se nekoliko odpočili in okrepčali za nadaljnjo pot, ki je bila še pred nami. Predno smo nadaljevali s pohodom,  nas je  vodnik Milan razdelil v dve skupini.


Večina nas je ubrala tole pot

Za težjo pot, imenovano Kačja pot na Froncov greben in naprej do Kofc, so se odločili mlajši, pogumnejši, ki jih je vodil vodnik Milan.


Pot je lepo speljana čez veliko melišče

Ostale pa je po lažji poti vodila vodnica Sonja. Cilj obeh skupin je bila planina Kofce. Vse skozi nas je spremljala jesenska megla in nam zastirala poglede na vršace  Kofce gora, Toplar, Malo Kladivo, Veliko Kladivo, Veliki vrh; skratka ves greben Košute se nam je  skrival.


Skupinska nad Kofcami – »ta hitri«


Skupinska nad Kofcami »ta korajžni«

Koča na Kofcah  ta dan ni obratovala, poglede pa so izvabljale prečudovite rože, ki bodo krasile naš skupinski posnetek. Proti poldnevu so se  megle toliko  dvignile , da  smo se lahko nagledali vrhov, ki smo jih prej le slutili.


Oj mladosti moja, kam si šla, oj kje si ….


Vsi skupaj pred domom na Kofcah

Vrnili smo se do koče na planini Šija, kjer sta  nas pričakali gospodinji in postregli z okusno joto. Slavljenec Milan je praznoval sedemnajsto obletnico Abrahama in postregel s krhkimi flancati in hišno specialiteto – ajdovimi štruklji – ovitimi s slanino in politimi s smetano ter nato lepo zapečeni v pečici. Zahvalili smo se mu za dobrote in čestitali za njegov jubilej.


Ob povratku se nam je sramežljivo pokazal del grebenske Košute

Po teh dobrotah smo kočo zapustili in se zadovoljni odpeljali na Vrhniko. Hvala vodnikoma za lep dan in voznikoma za srečno vožnjo.

Vir: Dragica Petkovšek
Foto: Sonja Zalar Bizjak in Joža Miklavčič