sobota, 15.3.2014

V okviru zdravstvene komisije pri DU Vrhnika smo v četrtek, 13. 4. 2o14, v prostorih DU izvedli predavanje na temo Preprečevanje poškodb pri starejših. Predavanje je izvedel g. Klemen Jerinc, diplomirani socialni delavec. Kljub lepemu vremenu in že zunanjih opravkih se je predavanja udeležilo precejšnje število upokojencev.

Največ poškodb se dogaja v okviru našega doma oziroma stanovanja Čeprav nam je doma vse poznano, smo kljub temu zaradi naglice in raztresenosti premalo previdni. Usodna je lahko že najmanjša ovira, na primer prag pri vstopu v stanovanje, rob preproge, odložen predmet na neprimernem mestu itd.

Poskrbeti bi morali za oprijemala – pri kopalni kadi ali pri hoji po stopnicah. Ob nakupih bi morali poskrbeti za razbremenitev rok od prtljage, zato je zelo priporočljivo uporabljati nahrbtnik. Pri pospravljanju stvari v omare ali predale je le te treba redno zapirati, saj so tovrstni udarci pri odprtih vratcih zelo pogosti.

Na koncu smo izvajali še praktične vaje iz ravnotežja, kar bomo lahko doma redno izvajali.

Z  izvedenim predavanjem smo bili vsi zelo zadovoljni, saj smo izvedeli veliko novega, kar pa smo že vedeli,   smo zopet  obnovili.

Zapis: Karli Mesarič
Foto: Tone Sluga