Prvi torek v decembru smo se Sončki odpeljali proti Litiji in Trbovljam ter v Hrastniku pričeli s hojo na 1.121 m visoki vrh Mrzlica. Kmalu smo med hišami zagledali prve smerne table.

Hodili smo po asfaltu, počasi, kajti cesta se je takoj dvignila, kakor da se namerava poigravati z našo vzdržljivostjo. Vmes se je pot kdaj pa kdaj tudi rahlo zravnala, a se je čez čas z novim vzponom na markirano stezo levo navzgor ponovno kosala z vztrajnostjo pohodnikov.


V hladnem jutru sta nas sonce  in vzpon po stezi med bukvami zelo hitro segrela


Z razglednika Jelenska skala se je odprl pogled na dolino, posuto z zaselki, pa tudi na dim iz TE Trbovlje

Sonce je sijalo skozi gole bukve, šelestenje listja pod nogami pa nas je opozarjalo na previdnost pri hoji. Kmalu smo krenili levo in še enkrat levo do razgledne Jelenske skale. Pod nami se je odprla ozka dolina posuta z zaselki, mi pa smo se vrnili na stezo. Pot nas je vodila v pobočje Jelence in čez čas smo po lepo vzdrževani planinski poti stopili na vrh Klobuka (890m), s katerega smo zagledali Hrastnik, Trbovlje in Kum, proti severu pa se je dokaj daleč pred nami dvigovala Mrzlica. Počasi smo se spustili skozi gozd, prečkali makadamsko pot ter se zagrizli v travnato pobočje do Planinskega rudarskega doma na Kalu.


Pogled z vrha Klobuk  je segel do Kamniško Savinjskih Alp


Oddajnik na Mrzlici je bil že bliže, za mogočnimi bukvami pa nas je …

Po kratkem postanku smo se čez Kalski hrib približali gozdovom Mrzlice. Po premaganem pobočju gore smo zagledali antenski stolp in po zadnji strmini prišli do vrha, ki ima tudi razgledno ploščo. Četudi nas je v koči pod nami čakala enolončnica, se nam ni mudilo, kajti pogled na Slovenijo, ki ga je ponudila Mrzlica, je bil presenetljiv. Vem da je lepa, Slovenija, a beli Grintovci in nešteti drugi vrhovi so jo, v jasnem dnevu sonca in senc na gozdovih, travnikih in krajih  naokoli, naredili veličastno.


… na čaj in kavo vabil Planinski rudarski dom na Kalu


Pod nami so bile hiše Prebolda in Polzele, v ozadju sta se dvigali Uršlja gora in avstrijska Golica, vmes pa se je za goro Oljko valil dim iz dimnikov TE Šoštanj

Sledil je spust do koče, kjer so nas fotografije 49 rož, ki od pomladi do jeseni cvetijo na tem področju, spomnile, da smo na območju Krajinskega parka Mrzlica. Zato je obisk te gore zanimiv v vsakem letnem času.


Pred oddajnikom na vrhu Mrzlice smo si lahko odpočili, klepetali in se razgledovali


Zasneženi Grintovci od Kočne do Ojstrice

Pot po cesti nazaj do lovske koče blizu Podmeje, kjer nas je čakal avtobus, se je vseskozi spuščala. Premagane strmine so bile pozabljene in med vožnjo domov sem še enkrat »prehodila« pot, ki je razgrnila pred menoj čisto nov pogled na kotlast svet med Hrastnikom in Trbovljam, svet ljudi in pokrajin, ki je prijazen, obširen in svetel.


V Planinskem domu na Mrzlici nas je že čakala prijazna oskrbnica Milica


Na severni strani, ob povratku proti prelazu Vrhe pri Podmeji, je bilo pobočje belo od ivja, cesta pa ponekod poledenela

Zapisala: Marija Dolinar
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Sonja Repnik