Sončki smo se 6. maja 2014 odpravili v jugovzhodni del Slovenije, na pogorje Stojna nad Kočevjem. Za vzpon smo izbrali Grajsko in za spust Kalanovo pot, ker je na tej trasi veliko zanimivih točk, ki si jih je vredno ogledati.

Pot nas je vodila skozi Velikolaščansko pokrajino s nepropustnimi kamninami in površinskimi vodami v kraško Ribniško-Kočevsko podolje s ponikalnicami, ki ga obdajajo visoke kraške planote in slemena. Eno od teh slemen je Stojna, južno od Kočevja.

Nad Grajsko potjo na Stojni se dvigujejo taka mogočna debla bukev.

Dokaj enakomerni vzpon po pobočjih Stojne se je zaključil s skalnim robom pod Livoldskim vrhom.

Po Grajski poti, ki vodi skozi prečudovit gozd z mogočnimi ravnimi drevesi, smo se povzpeli na gozdnat Livoldski vrh. (994 m). Po malici smo nadaljevali pot do gradu Fridrihštain, ki stoji 970 metrov visoko in je najvišje ležeči slovenski grad. Od gradu ni ostalo veliko, le ruševine. Grad ima v slovenski zgodovini posebno mesto, saj je z njim povezana velika ljubezen celjskega grofa Friderika in Veronike Deseniške.

Stojno poleg planinskih poti prepredajo tudi številne gozdne ceste.

Na sončnih mestih v gozdu so cvetele gozdne spominčice.

Tukaj smo se razgledali po Kočevskem polju in se pogovarjali o načinu življenja v času grofa Friderika. V nadaljevanju poti smo ugotovili, da je isto pot pred nami prehodil tudi staroselec medved, le njegove sledi so vodile v dolino. Srečanja z njim si iskreno povedano nismo niti želeli, kljub njegovi ljubkosti. S ceste smo skrenili na stezo, ki nas je pripeljala do Ledene jame na Stojni (840m), ki je res vredna ogleda. Pogled je bil čudovit, saj so sončni žarki obsijali dno udornega brezna in iz njega dvigajoče meglice. Na robu jame stoji prečudovita mogočna jelka  kot njena čuvajka. Prizor je bil enkraten.

Odpravili smo se naprej do koče pri Jelenovem studencu, ki obratuje le ob koncih tedna. Blizu koče izvira studenec, ki po nekaj deset metrih ponikne, kot da si pride pogledat, kakšno je vreme na površju.

Z obzidja gradu Fridrihštajn se nam je odprl pogled na Kočevje z okolico.

Ima pa grad veliko obiskovalcev, med njimi so tudi Sončki z Vrhnike.

Počasi smo se spustili po strmi Kalanovi poti v Kočevje. Tu smo si privoščili kavico in pijačo. Kot na vsakem našem izletu, je bilo poskrbljeno za sladke dobrote.

Do Ledene jame smo prišli v času, ko so sončni žarki posvetili v brezno z meglico

Pred planinsko kočo pri Jelenovem studencu smo še zadnjič počivali.

Tokrat nam je pripravila Sonja Repnik dobro sladko pecivo, odsotni Vojko pa se nas je spomnil z zdravimi suhimi kockami iz kutin. Zadovoljni s čudovitim izletom smo se odpravili z avtobusom nazaj v domači kraj Vrhniko.

Vtise z izleta je zapisala Dragica Lončar
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak, Tatjana Rodošek