četrtek, 5.1.2017

V torek,  20. decembra 2016 smo se Sončki podali na naš zadnji skupi pohod v tem letu. Vreme je bilo mrzlo in megleno, soncu  ni uspelo razkrojiti meglenega pokrova nad  nižjimi predeli Slovenije.

Z avtobusom  smo se zapeljali do izhodišča v Crngrobu pri Škofji Loki. Še preden smo se podali na pot,  so nam slavljenke postregle s čudovitimi domačimi dobrotami.

Najprej smo si od zunaj ogledali romarsko cerkev Marijinega oznanenja, potem pa se povzpeli po gozdnatem slemenu na Planico in skozi vas Čepulje  nadaljevali proti vrhu, kjer stoji cerkev sv. Jošta in gostoljuben Dom na Joštu. V domu smo uživali v toploti kmečke peči in odličnem ričetu.

Pri sestopu se je pripetila nezgoda, naša pohodnica si je poškodovala gleženj in potrebovala je pomoč. Ena vodnica in par Sončkov je ostal z njo do prihoda reševalcev, ostali so pod vodstvom druge vodnice sestopili do avtobusa na parkirišču pod Joštom. Vožnja domov je minila brez običajnega klepeta, vsak je v mislih premleval dogodek. Ja, en neroden korak in meseci okrevanja. Lahko bi se zgodilo vsakemu od nas.


Oglejte si nekaj utrinkov s Sv. Jošta nad Kranjem

Pohod smo pričeli pod znamenito cerkvijo Marijinega oznanenja v Crngrobu

Ogledali smo si zunanjost cerkve, ki jo krasijo srednjeveške freske

Med vzponom po gozdnatem slemenu smo se ogreli

Na grebenu v vasici Planica nas je obdala megla, ki nas je spremljala do vrha

Nizka temperatura in megla sta ustvarili zimsko vzdušje brez snega

Skupinska slika Sončkov pred gostoljubnim Domom na Joštu

Tudi mogočno cerkev sv. Jošta je zagrinjala megla.

Razgaljene korenine pod Domom na Joštu pričajo o številnih vsakodnevnih obiskovalcih

Besedilo: Slavka Mattias, Fotografije: Tatjana Rodošek, Sonja Zalar Bizjak