četrtek, 24.4.2014

Izstopili smo v Begunjah in se povzpeli do Plečnikovega razglednega paviljona “Jožamurka” in senčnice »Murka«. Skozi park talcev smo se spustili do begunjske graščine, šli ob žičnici in skozi gozd po Krpinovi poti proti cerkvi Sv.Petra nad Begunjami.

“Babje pšeno” nas je zajelo tik pod cerkvijo, ki nam je bila tudi zatočišče. Med poslušanjem oskrbnice in ogledom fresk smo se ovili v vetrovke in pelerine, se pogreli pri oskrbnici v topli hiši ter kasneje na pobeljenem vrhu pod zvonikom opazovali nebo, ki se je jasnilo.

Iz Begunj smo se po “Vaški poti” sprehodili…

… do Plečnikove senčnice “Brezjanka” ali “Murka”, narejene iz šestih neobdelanih debel, ki nosijo streho odprte lope pokrite betonskimi strešniki …

Med hojo po grebenu smo opazili zaprte cvetove velikih encijanov, na desni pa je visoko v snegu ždel Roblekov dom na Begunjščici. V zavetju gozda smo pozabili na veter in že stali ob Sankaški koči ter gledali preorane njive in gorenjske kraje vse do Blejskega jezera.

Za kočo smo se zakopali v breg in sledili markacijam mimo lovske koče na Gozdecu v hrib podrtih smrek in čezenj levo na nemarkirano stezo pod Smokuškim vrhom, koder smo prispeli na vrh in potihnili ob čudovitem razgledu na pobeljene vrhove Ratitovca in Julijcev v daljavi ter na rojstne vasi Prešerna, Čopa, Finžgarja in Jalna pod nami.

V romarski cerkvi sv. Petra nad Begunjami smo prisluhnili ge. Milki Močnik

Bele sledi “babjega pšena” so nas spomnile na nepredvidljivo aprilsko vreme

Po poteh navzdol smo hodili previdno zaradi mokrega listja po grapah. Na križišču za preval Golovec smo izbrali pot desno, se med potjo razveselili Stola s Prešernovo kočo pod vrhom ter kmalu prispeli v dolino potoka Završnica, ki je šumel čez pregrado pri mali HE Žingarica. Dol grede smo se ustavili ob mali HE Bukovlje in ob akumulacijskem Završniškem jezeru.

Po plohi so se oblaki raztrgali, razgled pa je segel čez Begunje do sv. Primoža in sv. Jošta …

S Smokuškega vrha (1122 m), najvišjega vrha v Brezniških pečeh, razgled na …

… gorenjske kraje in polja do Blejskega jezera, na Spodnje bohinjske gore, Julijce s Triglavom…

S poti ob jezeru smo stopili na stezo nad sotesko Završnice in si ogledali vodostan v Rebru. »Završnico so zajezili leta 1915. Voda iz jezera teče po tunelu do vodostana, od tod pa po ceveh v dolino do HE Završnica, ki je sedaj preurejena v tehnični muzej, delujoča HE Moste na Savi pa še vedno uporablja tudi regulacijski sistem Završnice«, je povedal Viktor, ko smo se razgledovali in čudili objektu nad nami.

Po počitku pri MHE Bukovlje na Završnici – še skupinska

Mimo akumulacijskega Završniškega jezera le še sprehod po položni stezici do …

… vodostana v Rebru nad Žirovnico, zgrajenega za HE Završnico

Nato smo se vrnili do jezera in čez most nad pregrado do avtobusa. Osrčje doline Zavrh mi je zlezlo pod kožo, sem zrla v stene in vrhove nad dolino, preden me je avtobus zazibal v sen, odvzel utrujenost z nog ter odpeljal proti domu.

Zapisala: Marija Dolinar
Fotografije: Sončki