ponedeljek, 26.1.2015

Za drugi letošnji pohod nam je bilo namenjeno, da se odpravimo proti Primorski in sicer na Tigrovsko krožno pot, posvečeno spominu nekdanjih tigrovcev iz vasice Ocizla pri Kozini. Z avtobusa smo videli strugo Glinščice, ki izvira pri vasi Klanec pred Ocizlo. Prav kmalu smo izstopili na robu vasice Ocizla in »vzeli pot pod noge«.

Rumene markacije so nas spremljale od znamenitosti do znamenitosti. Spustili smo se v prvo grapo, prečkali strugo, se dvignili iz grape in to se je ponovilo še večkrat. Nekatere potoke krasijo slapovi, ki padajo čez skalne pragove. Hodili smo ob koritih potočkov, ki vsi ob stiku z apnencem izginjajo v podzemlje. Jame so si kar sledile.

Smerna tabla in rumena markacija sta nas usmerili na Tigrovsko pot Ocizla

Čez vodo in ob njej – ena od značilnosti Tigrovske poti na flišnem področju

Imenitna je Miškotova jama z znamenitim naravnim mostom pred vhodom v njo, pa očarljiva Meletova jama, v katero v slapu pada potok Korošica. Z baterijskimi svetilkami smo se nekateri podali v Blažev spodmol. Jama je ponekod ozek rov in potrebna je bila pazljivost, da je nisi dobil po »buči«.

Ostanki Malnarjevega malna, ki je med obema svetovnima vojnama še mlel žito

V nadaljevanju pohoda ni manjkalo ostankov iz 1. svetovne vojne. Ob poti je majhen muzej – v beton zalitih ostankov vojaške opreme in granat. Na pobočju pa množica kavern, bunkerji in dobro viden jarek.

Slap v Žlebini

Čez kamniti naravni most smo prečili vhod v Miškovo jamo

Malo naprej je v pobočju pod nami zazijala še ena luknja – Blažev spodmol

Učna ura zgodovine na terenu ob ostanku avstrijskega strelskega jarka

Najlepši del pohoda pa je bil Tonetov šestdeseti rojstni dan ob prigrizku in kozarčku sredi gozda Po prijetnem druženju smo zaključili krožno  pot in se dobre volje odpravili proti domu.

Besedilo: Prebil Meri
Fotografije: Danica Kos, Viktor Repnik, Sonja Zalar Bizjak