ponedeljek, 9.5.2016

Vrh Sv. Treh Kraljev (884 m) je že bil naš nedosežen cilj v močnem sneženju, tokrat pa smo ga z lahkoto dosegli v čudoviti prebujeni pomladi. Pot smo začeli v kraju Sopot, vendar smo se po drugi poti kot lani povzpeli na vrh. Vrh Sv. Treh Kraljev je raztresena hribovska vas, na vzvišenem hribu samevata le cerkev s pokopališčem in župnišče. Cerkev je bila prvič omenjena že leta 1560, sedanja stavba je bila postavljena leta 1698. Z vrha, ki ima razgledno ploščad,  je lep razgled na vse strani. Na obzorju pa se vidijo tudi gore od Krna, Triglava, Blegoša, Ratitovca do Karavank in Kamniških Alp.

Z vrha smo se spustili po asfaltirani poti in stezi do Planinske koče na Vrhu Sv. Treh Kraljev, kjer smo pojedli malico iz nahrbtnika, nato pa pot nadaljevali proti Goropekam. Ves čas smo hodili po slemenu med dolinama Sovre in Račeve. Pot ni bila zahteva, ves čas pa so nas spremljali čudoviti razgledi in bujno cvetoči travniki in sadno drevje. Zadnji sneg in slana na tem področju nista naredila škode. Z Goropeškega griča smo se po kolovozu med travnik spustili do Goropek ( 698 m). Pred nami je bil lep pogled na Žirovsko kotlino, ki smo jo hitro dosegli po spustu skozi  gozd in čez rumene travnike.

V Žireh smo se ustavili na kavici in pivu, da smo počakali na avtobus. Na Vrhniko smo prispeli že pred drugo uro. Ker nas pot ni utrudila, smo lahko še ves popoldan namenili spomladanskemu delu.


Oglejte si nekaj utrinkov z izleta:

Na poti proti Vrhu Sv. Treh Kraljev smo se ustavili pri stari rovtarski domačiji.

Nad zelenimi travniki se je kmalu prikazal zvonik cerkve sv. Treh kraljev.

Občudovali smo razgled, ki je potrdil sloves Vrha kot imenitnega razglednika.

Še skupinska slika Sončkov.

Potem pa pot pod noge – v Žiri tam spodaj v kotlini.

V marcu od žafranov vijoličast sadovnjak se je prebarval v belo in rumeno.

Z razglednega slemena smo imeli ves čas lep pogled zasnežene gore Julijskih Alp.

Pred Goropekami se nam je izpod oblakov pokazal tudi Triglav.

Besedilo: Vera Fefer
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak in Sonja Repnik