torek, 10.6.2014

Na ne preveč topel dan 3. rožnika smo se skupina Sončki odpeljali proti severni Primorski. Naš cilj je bil izvir Tolminke in cerkvica sv. Duha na Javorci v čudoviti alpski dolini reke Tolminke.

Iz Zatolmina smo se po vijugasti in ozki cesti odpeljali do Planine Srednjica pod Javorco, nato pa se mimo pašnikov na Planini Polog peš odpravili do odcepa, ki vodi k strugi Tolminke. Tu pa smo s pomočjo znamenite žičnice “kurukule” prečili strugo Tolminke, res lepe gorske reke.

V čudovitem sončnem jutru smo se preko Planine Polog odpravili po dolini Tolminke navzgor.

Steza nas je pripeljala na Planino Prode, nato pa čez zaraščena melišča in preko čelne morene nekdanjega ledenika do obširnih prodišč ledeniške krnice, kjer leži Planina pod Osojnico.Tu pod pobočji izvira reka Tolminka in se razliva po bližnjem pašniku. Pot smo nadaljevali pod pobočji Osojnice, kjer smo videli ogromne skalne gmote, posledice velikonočnega  potresa leta 1998.

Napredovanje kolone je zaustavilo prečkanje Tolminke s pomočjo žičnice, imenovane kurukula.

Pot k izvirom Tolminke prečka nekaj skalnatih grap in porasla melišča, …

Nad gorami so se pričeli zbirati oblaki in čez nekaj minut je že rahlo deževalo, zato smo pohiteli na izhodišče naše poti.Tu smo odložili nahrbtnike in se povzpeli do cerkvice sv. Duha na Javorci, ki so jo zgradili avstro-ogrski vojaki leta 1916. V notranjosti cerkve so na lesenih ploščah vžgana imena vojakov, ki so padli na okoliških gorah  med 1. svetovno vojno.

… kjer so zadišali sternbergerjevi klinčki.

Planina pod Osojnico leži v osrčju tolminskih gora.

Sončki smo se slikali pod skalnim podorom z Osojnice, ki je nastal med potresom leta 1998.

Pohod smo zaključili z obiskom spominske cerkve sv. Duha na Javorci.

Polni lepih vtisov smo se vrnili k minibusoma in se odpeljali v Zatolmin na kosilo – tolminsko kašo in kobariške štruklje. Prijetno utrujeni smo se odpeljali mimo smaragdno zelene Soče proti Vrhniki.

Prevzela nas je secesijska notranjost, zgodovinsko ozadje izgradnje cerkve, knjiga mrtvih, predvsem pa sporočilo cerkve sv. Duha – PAX (mir).

Zapisala Slavka Mattias
Fotografije: Sončki