četrtek, 26.3.2015

Dneva ne moreš zadržati, lahko ga pa izkoristiš! To smo prebrali na enem izmed obeležij ob poti. Mi smo dan zares dodobra izkoristili. Vreme kot naročeno, dobre volje nam ni manjkalo. Vedeli smo, da je Sonja izbrala pot, ki bo v nas zagotovo pustila globok pečat.

Polhograjsko hribovje, kjer v zahodnem delu prevladujejo skrilavci  in so vrhovi zaobljeni, je pravi biser neokrnjene narave, kulturne dediščine in podeželske arhitekture.

Skozi gozd, kjer je pred kratkim skopnel sneg, smo se povzpeli na Pasjo ravan

Posebnost pokrajine so tudi številne cerkvice, ki kot bele golobice čepijo na teh kopastih hribčkih, ki jih obkrožajo temni smrekovi gozdovi, košenice, njive in osamljene kmetije. Človek dobi vtis, da tu življenje teče počasneje. Kdo ve? Žal je opaziti tudi nekaj nedopustnih posegov, ki jih je za seboj pustila nekdanja JLA.

Svizci na Pasja ravni, za nami pa nov vremenski radar

Tudi na naši poti proti Sivki sneg še ni povsem skopnel

Vzpon na Sivko ni bil zahteven, ponudil pa nam je bogato nagrado – razgled daleč naokoli. Le najbolj oddaljeni vrhovi Alp so bili zastrti z nežno meglico. Občudovali pa smo sicer še zasnežene Bohinjske gore, Porezen, Blegoš, Ratitovec, Koprivnik, Mladi in Stari vrh, Kojco itd. Ves del poti smo lahko občudovali vrsto pomladnega cvetja, k petju ptic pa so svoje prispevale še naše pevke.

Zadnji metri vzpona na Sivko

Suhe trave so krasili razcveteli spomladanski žafrani

Sonja je seveda neumorno fotografirala, pa tudi z razlago ni skoparila. Pohodnica Vika nas je seznanila še z zgodbo iz teh krajev, ki sega v čas po razpustitvi kartuzije Bistra. Zanimivo, ni kaj!

Na vrhu Sivke smo se razgledali po bližnji okolici, gora pa se ni videlo

Večkratni postanki so nam prijali. Čas je neusmiljeno tekel, noge so postajale rahlo težke. Voznik nam je z avtobusom prišel nasproti in nam skrajšal pot. Prilegla pa se je tudi enolončnica z žganci v gostišču pri Polhovem Gradcu.

Pod Sv. Andrejem na Planini nad Horjulom je bilo konec poti

Nepozaben dan! Sonja, hvala. Vsem pa kmalu nasvidenje in varen korak dotlej.

SVIZCI iz Borovnice
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak