sreda, 27.1.2016

Naš letošnji prvi pohod nas je vodil v Ocizlo na Tigrovsko spominsko krožno pot. V četrtek, 21.1.2016, smo se v mrzlem jutru odpeljali proti Primorski, kjer nas je pozdravilo sončno vreme.

Pot smo pričeli sredi vasi Ocizla pred Kamunsko hišo. Na njenem pročelju je spominska plošča, ki je bila postavljena ob 70. letnici požiga vasi. Posvečena je tigrovcem – rodoljubom, ki so tod na širšem območju delovali od leta 1933 do 1940, ko so bili izdani. Izvajali so različne protifašistične akcije. Zaradi hudega fašističnega nasilja se je veliko zavednih  Slovencev  iz teh krajev izselilo.

Pot smo nadaljevali mimo Karlovega pila, kapelice, v kateri je v bohoričici zapisan očenaš, do cerkvice Sv. Marije Magdaleneiz leta 1611. Oba objekta sta lepo obnovljena.
Spustili smo se v dolino poledenelega potoka Korošca. Tu so se kraške jame karvrstile. Najprej smo videli Ocisko jamo, nato pa nadaljevali pot do Blaževega spodmola, ki je povezan z Ocisko jamo. Vhod v Maletovo jamo zastira slap v obliki vodne zavese, ki je bil tokrat delno zamrznjen. Šli smo preko naravnega mostu do Miškotove jame in naprej mimo Jurijeve jame in jame S3 ter se povzpeli na preval Mozar. Tu so včasih molzli ovce in od tod ime.  V bližini je obnovljen kal in ob njem je zasajena komunska lipa.

Ogledali smo si še zapuščino I. svetovne vojne: kaverne, bunkarje, strelske jarke in najdene predmete, ki so delno zaliti v beton. Po gozdni stezi smo se usmerili nazaj proti Ocizli. Mimo slapa Cumpet smo se povzpeli do Krmonovega studenca pod vasjo in pot zaključili pri Kamunski hiši.

Ob Milanovem vodenju smo preživeli lep dan in spoznali kulturne in naravne znamenitosti  Ocizle.

V Ocizli smo iz avtobusa izstopili v hladno, a sončno jutro.

Sončni žarki so oživili zimsko pusta gozdna tla.

Zaledenela struga potoka Korošca, ki v slapu izginja v Maletovo jamo.

Nad Miškotovo jamo se boči kamnit naravni most.

Svizci in vasica Ocizla v ozadju.

Zanimanje so vzbudili predmeti iz prve svetovne vojne, zaliti v betonsko ploščo.

Pozornost smo namenili tudi bodeči lobodiki z množico plodov.

Za slovo od Primorske – pogled na Nanos.


Zapisali  Majda in Sonja, Logatec
Fotografije: Milan Jerman