torek, 30.6.2015

Prebudili smo se v sončno, a hladno jutro 18. junija 2015. Tokrat smo se na pot odpravili ob 6. uri, kajti naš cilj je bila Učka, ki je del 20 km dolgega grebena nad vzhodno istrsko obalo in Reškim zalivom. Je del Dinarskega  gorstva in je zgrajena iz apnencev in fliša. Poraščena je z gozdovi, višje pa je bolj gola.

Na avtobusu nam je Sonja opisala pot, ki jo bomo prehodili. Še več pa smo izvedeli med samim pohodom, ki smo začeli na zahodnem pobočju, pod vrhom Plas.

Komaj smo izstopili iz avtobusa, že smo občudovali brstično lilijo

Pot skozi gozd ni dolgočasna, če opazuješ okolico in rastline

Pot ni bila zahtevna, peljala nas je skozi bukov gozd do sedla med Suhim vrhom in Vojakom, kjer smo imeli zasluženo malico.

V sončni lisi je v gozdu zažarel črni lučnik

Nadaljevali smo po stezi, ki se je začela strmo vzpenjati in nas pripeljala na Vojak, najvišji vrh Učke (1396 m). Povzpeli smo se na razgledni stolp, s katerega se nam je odprl razgled po celotni Istri, otokih južno od Učke, do Velebita, kaj več pa je skrivala vlaga v ozračju.

Na sedlu med Suhim vrhom in Vojakom smo si privoščili malico z razgledom na Istro

Na najvišji vrh Učke – Vojak smo se namenili z južne strani

Pod nami so se proti jugu razgrnili še ostali vrhovi pogorja Učke vse do Plominskega zaliva

Vračali smo se po drugi, prijetni pešpoti do Poklona, kjer nas je čakal avtobus. Učka je bogata s favno in floro, ki nam jo je predstavila Sonja. Med različnim cvetjem in rastlinjem smo videli brstično lilijo, okroglolistni kamnokreč, papeževo svečo – lučnik, košutnik… Sonja je našla fosil iz obdobja krede, školjko rudist, in nam ga pokazala.

Vrh Učke že dolgo ni več neokrnjena narava

Kamniti razgledni stolp stoji na vrhu že od leta 1911

Kanjon Vela draga se ponaša s prepadnimi stenami in kamnitimi stebri

Pohod smo končali z ogledom bisera naravnega parka Učka – Vele draga, ki se nahaja na zahodnih obronkih Učke. Kanjonska dolina je geomorfološki spomenik, porasla z bujno vegetacijo. Navdušile so nas visoke strme stene, med katerimi se dvigajo do 40 metrov visoki kamniti stolpi.

Prijetno utrujeni, lačni in žejni, a zadovoljni in polni lepih vtisov, smo se odpeljali na kosilo v Rupo, kjer smo za zaključek Sonji čestitali za rojstni dan.

Logaški pohodniki
Fotografije: Sonja Zalar Bizjak