nedelja, 22.6.2014

Pohodniška skupina SVIZ-ci je edina v DU Vrhnika, ki združuje upokojene delavce vzgoje in izobraževanja  kar iz štirih občin.

V maju nam je pohod odpadel; bilo je premalo prijavljencev. Zato smo junijski termin čakali kar z malo tesnobe, da se stvar ne bi ponovila. Zbralo se nas je 23 in lepo poletno jutro smo se odpeljali proti Gorenjski.

Mnogo smo si imeli povedati, a nismo prezrli prelepe pokrajine, ki je »bežala mimo nas«. Kar hitro smo bili v Planici, kjer smo se zazrli v nove skakalnice; vendar stroji še kar brnijo – Planica je še vedno veliko gradbišče.

Ob poti so se nam neprestano ponujali prelepi cvetovi alpskega srobota

Krenili smo po predvideni poti proti Tamarju. Milan nam je spotoma predstavljal mogočne stene in vrhove Ponc, Mojstrovke, manj prijazen obraz Slemenove špice, nazadnje pa se je pred nas postavil še mogočni lepotec Jalovec s svojo diamantno  silhueto.

Malce sramežljivo se nam je v ozadju nastavil fant od fare – Jalovec

Milan je v objektiv ujel še živahno kačo, Elica pa je opozarjala na botanične zanimivosti alpske flore.

Mastnice  – Marsikdo se sprašuje, zakaj ima leva mastnica ime »navadna«, desna mastnica, ki je bolj pogosta in »le« bele barve, pa »alpska«

Tako smo občudovali drobne modre navadne mastnice in bele alpske mastnice, trilistne vetrnice…

Tale mali in živahni veseljak nam je prekrižal pot

Ko pa se je odprl zgornji del doline – Tamar – so se zableščale skupine zlatorumenih pogačic in še obsežnejše bele preproge alpske velese.

Mnogo občudovanja je bil deležen slap Nadiže, ki se je lesketal po pobočju Ponc in se umirjal v potoku. Ta se kmalu zgubi v produ.

Šele s postavnimi planinci je prišla do izraza ta »Tamarska » hobotnica

Zoom do samega izvira Nadiže

Prevzeti od lepot alpskega sveta smo posedli pred kočo in se okrepčali z dobrotami njene kuhinje; še največ pohval so bili deležni različni štruklji.

Ogledali smo si še kapelo Marije Pomagaj z mozaikom umetnika Marka Rupnika ter prebirali imena ponesrečenih v okoliških stenah – preveč jih je!

Zapustili smo kapelico Marija Pomagaj, Dom v Tamarju in Jalovec v ozadju

Nekaj SVIZC-ev je obiskalo Zelence, nato pa se pridružilo ostalim, kavi in sladoledu

Preživeli smo lep dan; oh, pa še kdaj!  Hvala Elici in Milanu.

Zapis: Vika Končan
Foto: Milan Jerman