četrtek, 22.5.2014

Uspel balinarski turnir  v počastitev občinskega praznika
Med mnogimi prireditvami, ki obeležujejo naš občinski praznik,  je tudi tradicionalni balinarski turnir v izvedbi Ženske balinarske sekcije Društva upokojencev Vrhnika.

Ker je to posebna prireditev, se članice ŽBS še posebej pripravimo nanjo. Cel teden smo pripravljale domače dobrote, v petek pa smo se zbrale, da v soboto ne bi šlo kaj narobe.

V soboto, 10. maja 2014, pa je sijalo sonce in prišle so ekipe Društev upokojencev:

 

  • iz Logatca,
  • Loške doline,
  • Cerknice,
  • Rakeka,
  • Dragomer – Loga,
  • Brezovice,
  • Polhovega Gradca,
  • Vič- Rožnika,
  • Društva Invalidov Vrhnika in
  • domača ženska ekipa.

 

Prišle so torej vse vabljene ekipe. Prišla pa je tudi dobra volja, pričakovanje dobre uvrstitve in  prišla sta tudi predsednica DU Vrhnika, Elica Brelih in spoštovani župan,Stoja Jakin. Brez sodnika seveda ne gre, to nalogo je prevzel  Simon, član ŠD Sinja gorica. Za odlično pripravo balinišča pa je poskrbel naš prijatelj in hišnik Željko.V veliko pomoč nam je bil še član Tone.

Po konkretni dobrodošlici, ki so jo pripravile članice ŽBS  po vodstvom Marinke Petkovšek, so se postavile ekipe »v vrsto« na balinišču. Besede predsednice društva in župana so bile vedre  in oba sta vsem balinarjem zaželela dober met , prvo mesto in športne užitke pri bližanju krogel k balinčku.

Zanimivo bi bilo vedeti, če je tudi Ivan Cankar, ki mu je posvečen ta praznik, kdaj balinal? Moški del ekip je odšel v Sinjo Gorico in še tri ženske ekipe.

Do opoldne, ko je bilo na vrsti kosilo – mimogrede,  prispeval  ga je Cankarjev Hram, za desert pa je poskrbela slaščičarna Breza z »kremšnitami« za vse udeležence – je bilo opravljeno predtekmovanje . Vmes smo opravili tekmovanje v krog.

Sonce je pripekalo ,vendar dobra volja ni minila in navijat za domačinke ( nastopila je samo ženska ekipa ) so prišle tudi naše starejše balinarke, ki so pred 28 leti ustanovile ŽBS, Nada, Mari in Lucija. Vesele smo bile njihove podpore. Za hrano in pijačo so poskrbele Marija, Ani, Dragi, Julka in seveda Marinka.

Ura je bila že blizu četrte, ko so bili zbrani izidi tekem. Zbrala jih je sodnica na domačem igrišču, naša Anica Dolenc.

Rezultati:

Moški: Ženske :

1. mesto   DU Rakek 1. mesto  DU Logatec

2. mesto   DU Cerknica 2. mesto   DU Loška dolina

3. mesto   DU Dragomer 3. mesto   DU Vrhnika

4. mesto   DI Vrhnika 4. mesto   DU Brezovica

Vse ekipe, ki so se uvrstile  do četrtega mesta, so prejele pokale Občine Vrhnika, vse ostale ekipe pa so bile pete.

Najboljši v bližanju med moškimi balinarji je bil Lojze Tekavec iz Loške doline, najboljša v bližanju med ženskami pa je bila članica Društva invalidov Vrhnika  Vika Buh. Oba pa sta prejela ličen pokalček. Vika je morala svojo premoč pokazati v dvoboju z Dragico Lončar ,saj sta obe imeli v prvem nastopu enake točke. Dragica Lončar pa je tudi zagotovila 3. mesto DU Vrhniki po neodločenem izidu tekme z Brezovico.

Pokale je podelila Marinka Petkovšek , članica Upravnega odbora Društva upokojencev Vrhnika. Razšli smo se dobre volje in z obljubo ,da se naslednje leto znova spoprimemo. Letošnji turnir je podprlo mnogo  podprli naših zvestih prijateljev in simpatizerjev, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Tekst : Dragica Pelan
Fotografije : Marinka Petkovšek