ponedeljek, 9.3.2015

Za nas Vandrovke se je začelo osmo leto pohodov in prvi pohod izven Vrhnike v novi sezoni. Težko pričakovani marec in prvo potepanje nas je spet vodilo na slovensko obalo, kamor se tako radi vračamo. Vedno odkrivamo kaj novega in zanimivega.

Tako smo se v torek, 3. marca 2015 podali na pot Korte-Šared-Jagodje-Izola. Vreme je bilo kot naročeno za naš pohod, sonce  je prijetno grelo, rahel vetrič pa je poskrbel, da nam ni bilo prevroče.

Zjutraj je v Izoli sledila obvezna kavica, ki nam je dala moč in voljo za pohod. Pohoda se je udeležilo 35 pohodnic in 4 pohodniki. Moški pohodniki imajo še posebno mesto v naši skupini, saj so zelo  zabavni.

Spremljala sta nas že znana vodiča Vika in Milan, ki sta polna znanja in radi ju poslušamo. Ko pa smo prišli v Izolo, nas je čakala gospa Mila Albreht in nas spremljala po celotni poti ter nas obogatila z znanjem in zanimivostmi  teh krajev.

Povzpeli smo se do vasice Korte. To je vas s sredozemskim videzom, središče izolskega podeželja, župnije in krajevne skupnosti. Sestavljena je iz dveh delov. Naselje obsega Zgornjo vas in Spodnjo vas. Pripadajo mu po bližnjem gričevju raztreseni zaselki. Ukvarjajo se z vinogradništvom ,vedno več je nasadov oljk , gojijo češnje, mandljevce, breskve, pridelujejo smokve…

V Spodnji vasi so hiše na »pomolu«, izstopa hiša »nebotičnik« in hiša mestnega baročnega značaja iz leta 1738. Vzporedno je stara ljudska šola iz leta 1819, na drugi strani stoji druga stavba ljudske šole iz let 1907-1979. V Gornji vasi je župnijska cerkev iz leta 1762.

Pot nas je vodila v Šared, ki je tudi v naselju občine Izola.

Zelo prijetno je tudi naselje Jagodje. Ime izhaja iz leta 1959, ki sega od morja do pobočja Šavrinskega  gričevja. Ob cesti proti Izoli je spomeniško zavarovan drevored iz pinij. Južno od naselja so obsežni sadovnjaki in vinogradi.

Pot nas je ob koncu vodila skozi predor, kjer je nekdaj peljala železniška proga, imenovana  Istranka.

Čas je prehitro minil in naša pot se je zaključila v Izoli ob dobrem kosilu in kozarčku refoška. Vsi smo bili navdušeni nad lepim dnevom.

Vsem trem vodnikom se zahvaljujemo za bogat in pester dan, ki smo ga preživeli  v bližnjem zaledju naše obale.

Zapisala in foto: Šurca Fani