petek, 10.4.2015

Spet je prišel tisti pričakovani torek v mesecu, ko se Vandrovke odpravimo na daljšo pot izven Vrhnike. V torek, 7. aprila 2015, smo se odpravile v Istro na ogled znamenitih  Ušes Istre. Kar 32 veselih Vandrovk in 4 Vandrovčki smo se zjutraj najprej okrepčali z dobro kavico v Kozini.

Naš cilj je bil ogled spodmolov in naravni most, ki se nahaja nad mejnim prehodom Sočerga. Imenujejo jih tudi Ušesa Istre ali »Istrijanska uha«. Spodmole štejemo med velike naravne znamenitosti Slovenije. Značilnosti 28 m visoke pečine so trije večji in globlji spodmoli s 17 m visokim stropom. Na vzhodu se proti Hrvaški zaključijo z naravnim mostom, ki ima 6 m dolg skalni lok. Seveda so spodmoli ustrezno zaščiteni in plezanje ni dovoljeno ali je omejeno.

Kraški rob se razteza od Trsta do Učke. Sestavljajo ga številne stene, visoke do 120 m. Veliki Baden je zatočišče mnogim pticam in nekoč je tu v stenah gnezdil planinski orel. Kot izhodišče za ogled te znamenitosti smo si izbrali cerkvico sv. Kvirina nad Sočergo.

Peš smo nadaljevali po robu kraške planote. Pot prehodimo lahko v  slabih dveh urah, mi pa smo rabili malo več, saj nas je tako čudovita narava prevzela s svojimi lepotami in nas zaustavljala. Kraško rastlinje se prebuja v pomladi, drobne cvetlice krasijo tla,redki borovci se upirajo burji. Ruj se prebuja iz zimskega spanja in jeseni bo spet krasil naravo in razveseljeval pohodnike.

Pot je postajala vedno bolj  kamnita, polna razpok  in vodnik Milan nas je poučil, kako se hodi: previdno, počasi in pozorno.  Oči so imele ves čas kaj videti in priporočam vam ogled te naravne lepote, ki krasi našo Istro.

V prijetni istrski vasici Gračišče  smo si za zaključek čudovitih doživetij privoščili okusno kosilo, ki smo ga zalili s kozarčkom refoška. Tako je bil dan zapolnjen in domov smo se vračali polni lepih občutkov. Vodniku Milanu se v imenu Vandrovk  zahvaljujem za odlično vodenje in potrpljenje. Hvala Milan!

Tako je minil še en drugačen torek in to v objemu Istre!
Zapisala in foto:  Šurca Fani