petek, 24.1.2014

Torek, 21.  januar 2014. Mokro in megleno jutro, kar nič prijetno za pohajanje. Ampak naša pohodniška skupina se je zbrala pred DU Vrhnika ob 8.00 uri in čakala na navodila vodnice Elice. Tako kot vsak torek smo  bile tudi tokrat polne pričakovanja, vesele in razpoložene. Zbralo se nas je 30 in celo en pohodnik. Narava je v teh deževnih dneh precej razmočena, zato je Elica izbirala poti, ki so bile primerne za ta dan.

Pot proti Xamexsu na Stari Vrhniki

Asfaltna pot ni tako primerna kot gozdna

Pot nas je najprej vodila po bolj strmi poti  na Sveto trojico. Nadaljevale smo skozi Staro Vrhniko in naprej proti Hamexu. Med potjo smo  opazovale že skoraj pomladno naravo, čeprav je še koledarska zima. Imele smo tudi učno uro botanike, saj je že kar nekaj rastlinja, ki sili iz zemlje.

Postanek skupine

Narava že ponuja trobentice, zvončke, cvetočo lesko, regrat, liste pegastega kačnika, jetrnik, črni in zeleni teloh…Tudi ptice  se že oglašajo. Ko smo mi hodili v šolo, je bilo v tem času veliko snega in zimske počitnice so bile namenjene preživljanju na snegu. Ne razumem, kaj se sedaj dogaja z naravo. Morda nas pa še preseneti.

Takole je okrašeno drevo na Stari Vrhniki

Dopoldne je kar prehitro  minilo. Druženje smo nadaljevale ob dobri kavici v prijetni gostilni in teden bo hitro naokoli in spet bomo  vandrale skupaj. Mogoče pa bomo naslednji teden že hodile po zasneženih stezicah. Kdo ve, nič se ne ve!

Zvončki so nas pozdravljali ob poti

Leska že cveti

V naši skupini smo  same ljubiteljice in občudovalke  narave , zato imamo rade vse te stezice in poti  po okolici Vrhnike, saj vsakokrat opazimo kaj drugega, novega, poučnega,  čeprav smo jih že  mnogokrat  prehodile.

Zapisala in foto:   Fani Šurca