sobota, 14.6.2014

Vroč in soparen dan se nam je obetal za naš izlet proti Rovinju. Z vsakim naslednjim postankom je bilo bolj vroče, ko smo stopali iz prijetno hladnega avtobusa.

Vozili smo se po obalnih krajih od Umaga proti Limskem zalivu in tisti, ki že nekaj časa niso potovali tod,so ugotavljali, da se je spremenila podoba krajev. Nove gradnje,  novi rondoji in urejenost, skratka Istra se močno razvija in živi od letnega turizma.

Zapeljali smo se v Limski zaliv, pričakovali kavico ali pijačo in se kaj kmalu odpeljali naprej  proti Rovinju, ker ni bilo odprto še nobeno gostišče. Limski fjord je 9 km dolg potopljeni del Limske doline, od tam dalje pa ostaja  suha dolina, ki se zajeda globoko v Istro.

V Rovinju nas je čakal lokalni vodič, ki nas je popeljal po mestu in na vzpetino k cerkvi sv.Eufemije, od koder je lep razgled na mesto in otoke. Rovinj velja za eno najlepših istrskih mest. Zanimivo je staro mestno jedro, veliko je zgodovinskih znamenitosti iz ilirskih, rimskih in beneških časov, pa lepi parki in obilo raznih ponudb in ogledov privablja turiste. Domačini se že krepko pripravljajo na turistično sezono, ravno ta dan pa so z navdušenjem čakali nogometno tekmo z Brazilijo. Tovarna cigaret še vedno prinaša mestu kar veliko denarja. Čas je bil še za osvežilno pijačo ali sladoled, ker je bilo zares vroče.

Na poti proti notranjosti Istre so se začeli kopičiti oblaki in med močnim nalivom smo iz avtobusa opazovali mestece Motovun, ki je zgodovinska in izletniška točka, poznana pa tudi po filmskem festivalu. V Istrskih toplicah smo si napolnili želodce, zadihali v svežini in prisluhnili predstavitvi njihovega hotela in vseh dejavnosti, ki jih ponujajo gostom. Kot pravijo, želijo ponuditi gostom vse, kar je naravnega, zdravilni izvir naravne mineralne vode pa je bogat z žveplom in pomaga pri zdravljenju revme.

Še postanek v Buzetu smo naredili in vzpon nekaterih na ogled starega dela mesta s cerkvijo in lepim razgledom po okolici. Tu stoji ohranjen eden najlepših istrskih vodnjakov.

Ob sproščenem klepetu, zahvalah in pohvalah vodniku Bojanu in vozniku, smo bili dokaj kmalu na Vrhniki.

Zapisala: Ivanka Sluga
Foto: Janez Cerk