četrtek, 25.9.2014

Uspelo nam je zbrati dovolj prijav in organizirati izlet v Beograd in okolico. Mokro in megleno jutro, poplavljeni predeli in še dež so nas spremljali do Slavonskega Broda, nato pa smo le dočakali lepo vreme, ki nam je še polepšalo načrtovani izlet.

Kalemegdan – pogled na sotočje Save in Donave

Za tiste bolj vedoželjne je bila že pot do Beograda zanimiva, hitro je minila  in dobili smo polno vtisov iz pestrosti pokrajin z odličnim vodenjem, kajti dobro vodenje naredi skupino homogeno, prijetno smo se počutili in doživljali Srbijo.

Oplenac – cerkev in grobnica Karađorđevićev

Že prvi dan smo z lokalnim vodenjem ob panoramski vožnji  po 2 milijonskem mestu dobili približno predstavo, kako veliko je to mesto. Zanimivo je bilo videti že to, kako se tu odvija promet, pa pogledi na velike zgradbe, spomenike z vseh obdobij zgodovine, veliki zeleni parki, mostovi; skratka presenečenje za tiste, ki že dolgo niso obiskali Beograda.

Skupinska na vhodu v cerkev in grobnico

Sprehodili smo se po Kalemegdanu na beograjsko trdnjavo nad sotočjem Save in Donave, bili v največji pravoslavni cerkvi sv. Save, na Dedinjah na grobu Josipa Broza  in se sprehodili po znameniti Knez Mihajlovi ulici. Doživeti je treba tudi utrip na Skadarliji, ulici znani po »kafanah«s starosrbskim ambientom in uživali smo v hrani in glasbi.

Karađorđeva grobnica

Krasne poglede na Beograd in Šumadijo ponuja 500 m visok hrib Avala, še za dodatnih sto metrov pa smo se dvignili na novem stolpu, v celoti pa je visok 205 m. Ogromen spomenik neznanemu vojaku, ki je sestavljen iz velikih granitnih kock,  je Meštrovićeva  stvaritev.

Avala – pod spomenikom neznanemu junaku

Kar z lahkoto smo spremljali celoten izlet, vsega je bilo ravno prav in tako skrbno pripravljen program je to, da nismo bili utrujeni, imeli smo veliko zabave in tudi obilo dobre hrane.

Petrovaradin – vhod na trdnjavo

Zgodovino Karadžorđevićev pa smo bolje spoznali, ko smo obiskali mavzolej v Topoli. Cerkev in grobnica, kjer so pokopani vsi iz družine, je neprecenljive vrednosti. O vsem, kar še spada k rodbini, smo si ogledali z lokalnim vodenjem.

Petrovaradin – mi in v ozadju Donava in Novi Sad

Tretji dan ob povratku smo krenili proti Zemunu in Novem Sadu, bili na Petrovaradinski trdnjavi. Na 112 ha jo je zgradila Avstro-Ogrska  kot obrambo proti Otomanskemu cesarstvu.

Mesto Novi Sad je drugačno kot Beograd, čuti se vpliv Avstro-Ogrske, lepe zgradbe in katoliška cerkev iz tistih časov dajejo mestu nekaj identičnega. Mesto je znano po sejemskih prireditvah, po lepih plažah na Donavi, na južnih pobočjih pa ga obdajajo gorice Fruške gore, kjer so pridelovalci sadja in dobrega vina. Za zaključek smo si zato privoščili v središču fruškogorskih goric degustacijo njihovih vin z dobrim kosilom pri Kovačevićih.

Čakala nas je še vožnja proti Ljubljani. Vse je potekalo lepo, brez vsakih zapletov in v zadovoljstvo vseh udeležencev.

Zapis. Ivanka Sluga
Foto: Vinko Sluga