četrtek, 26.6.2014

Kot že velikokrat nam je tudi tokrat vreme prekrižalo načrte za izvedbo načrtovanega pohoda. Vremenska napoved ni bila ugodna za pohod, zato je naša Elica našla zvito rešitev izletniško pohodniški dan s poučno vsebino. Obiskali smo namreč grad Bogenšperk.

Pred odhodom z Vrhnike nas je naša Ana založila z dobrotami, med potjo pa nas je še  počastila. Nadaljevali smo pot preko Litije in Šmartnega pri Litiji, kjer stoji mogočna neogotska cerkev,  do gradu Bogenšperk.

Hlapec Jurij nas je popeljal ogledom naproti

Tam nas je prisrčno sprejel grajski hlapec Jurij. Kasneje se mu je pridružila še grajska gospa na Valvasor, ki sta nam družno razkazala notranjost gradu.

Še prej sta nam podrobno predstavila njuna grajska oblačila. Ob sprehodu po gradu smo spoznavali življenje in dela polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja. Ana Valvasor nas je gledala vedno z viška, da smo se »počutili« resnično kot pravi podložniki.

Prav uživali smo v besednem dvoboju grajske gospe Ane Maksimile Valvasor in grajskega hlapca Jurija

Grajska gospa Ana nam je predstavila tudi intimnejše dele oblačil, od razpočnic navzgor

Ogledali smo si tudi  izdajo najslavnejše knjige v štirih zvezkih Slava vojvodine Kranjske.  Ob izdaji te knjige se je zaradi velikih stroškov  Valvasor močno zadolžil. Prisiljen je bil prodati dragoceno knjižnico in grad ter se preselil v Krško, kjer je tudi umrl, star komaj 52 let.

Gospa Ana Maksimila nas je vpeljevala v čarovniške skrivnosti

Leta 1972 se je začela sistematična obnova gradu. V njem so danes na ogled Grafična zbirka, Slovenska  geodetska zbirka, geološka zbirka, zbirka noš, lovska zbirka in zbirka vraževerstva. V nekdanji knjižnici je danes poročna dvorana. Hlapec Jurij nam je želel prirediti poročni obred, a med nami ni bilo kandidata.

Hlapec Jurij nam je praktično prikazal tisk bakroreza, ki je finančno uničil polihistorja Valvasorja

Ob duhovitih zgodbah hlapca Jurija in grajske gospe Ane  nam je skoraj dvourni sprehod skozi grajske prostore kar prehitro minil. Obogateni z novim znanjem smo se odpeljali do Ivančne Gorice, kjer smo se okrepili s kavo in pijačo, ki nam jo je privoščila Dragica.

Za slovo od gradu Bogenšperk še skupinska slika

Tokrat se nas je vreme usmililo, tako da smo se od zunaj suhi, znotraj pa mokri veseli vrnili domov.

Zapisal: Karli  Mesarič
Foto:  Joža Miklavčič