četrtek, 16.10.2014

Toplo torkovo jutro nas je pozdravilo pred odhodom iz Vrhnike. Nekaj kapljic dežja med vožnjo na avtobusu je skupaj z vzhajajočim soncem ustvarilo mavrico, ki je obetala lepo vreme, kar se je kasneje tudi uresničilo.

Le kaj tako občudujejo?

Pohod oz. vzpon na Sv. Jošt je vodil Iztok Čadež, ki je predsednik Planinskega društva Slavnik in  je pripravnik za planinskega vodnika »A« kategorije za lahke kopne ture, pod mentorstvom Milana Jermana, našega izkušenega vodnika.

Naš vzpon seje začel v vasi Rakovica, pot pa nas je vodila skozi vas Zabukovje, kjer smo zavili v gozd in se vzpenjali proti vrhu 847 m visokega osamelca – Svetega Jošta. Med potjo so nas spremljali sončni žarki, vonj gozda in domače živali na paši. Pot nas je vodila mimo dveh kapelic.

Dvonadstropna hiša iz 16. ali 17. stoletja z zanimivim imenom – Puščava

Prva je kapelica pri Svetem studencu, druga pa kapelica pri Puščavi, kjer so na prelomu iz 16. v 17. stoletje pod vrhom gore zgradili nadstropno zidano hišo, imenovano Puščava z zanimivimi freskami na njej, sedaj pa v njej domujejo taborniki. Na vrhu se nahaja cerkev sv. Jošta, Krekov dom, Finžgarjev dom ter gostišče – smučarski dom.

Pohodniki smo bili na vrhu osamelca poplačani s čudovitim razgledom na prečudovite vrhove naših gora.

Baročna cerkev se na ogled postavi

Vesela 35 glava druščina je pozirala našemu fotografu, in danes tudi piscu, Jožefu

Po okrepčilu v gostišču smo se spuščali v dolino po gozdni poti,  in čeprav je ponoči deževalo, večjih težav pri spustu ni bilo.

Našemu pripravniškemu vodniku smo bogatili botanično znanje in ga opozorili na ciklamin list, ki ima list v listu in ne boste verjeli, tudi on je to prvič opazil

Veseli in zadovoljni smo pohod zaključili v Spodnjih Bitnjah, kjer nas je čakal avtobus in nas popeljal nazaj proti Vrhniki.

Kaj je lepšega, kot pogled na jesenske sadove, zorane njive, jasno nebo, Storžič v ozadju in naš oranžni avtobus seveda

Zapisal in fotografiral:  Jožef Miklavčič