Milan Pavlin, 20.9.2019

Po rekordno vročem poletju smo se Barjani v meglenem jutru 10. septembra polni pričakovanj odpeljali skozi Medvode po dolini Ločnice do Topola.

Med vožnjo nas je Sonja opozorila na invazivno rastlino japonski dresnik, ki se množično razrašča in izpodriva avtohtone rastline. Iz Topola smo se povzpeli do Katarine in pod Rogom mimo cerkve svete Katarine prišli do vznožja Jeterbenka.

image

Franci Kržmanc Šli smo proti soncu.
image

Franci Kržmanc Nad meglenim morjem.
image

Franci Kržmanc Pogled na Jeterbenk.

Kmalu smo prišli na vrh Jeterbenka (774 m) kjer namesto nekoč stolpastega gradu rodbine Hertenberg stoji velik lesen križ. Odprl se nam je razgled na megleno morje, iz katerega se je dvigal samo vrh Rašice, v ozadju pa je dominiral markantni Storžič.

Z vrha smo se spustili proti Slavkovem domu, kjer smo se okrepčali, tako da smo kar »težje« nadaljevali našo pot. Povzpeli smo se do Golega Brda, s katerega smo imeli lep razgled na bližnjo Grmado in Šmarno goro ter Kamniško–Savinjske Alpe ter Karavanke.

image

Franci Kržmanc Nada vedno poskrbi za vpis v knjigo.

Ob poti do vrha in nazaj so nas spremljale jesensko cvetoče rože, od nam vsem poznane ciklame, do nam nepoznane žlezave nedotike, tudi invazivne rastline, ter table Učne poti z rastlinami in živalmi tega področja.

image

Franci Kržmanc Križ na vrhu je potreben prenove.

Sledil je spust do Seničice, kjer smo počakali na avtobus, ki nas je varno pripeljal domov.

Hvala Sonji in Frenku za varno izpeljan pohod, hvala vsem za izrečene dobre želje.

image

Franci Kržmanc Na poti proti Golemu Brdu.
image

Franci Kržmanc Sonja nam je pokazala tujerodno rastlino žlezavo nedotiko.