četrtek, 1.6.2017

Po nočnem neurju nad Vrhniko in Logatcem smo se zbudili v prijazno in  sveže jutro. Sledi sodre so bile vidne predvsem v Logatcu, kjer nas je vodila pot proti Primorski.

Po obvezni jutranji kavi in jezikovni telovadbi smo prispeli v Zazid. Tu nam je bila izhodiščna točka četrtkovega pohoda, mimo opuščene železniške postaje proti Lipniku 804 m in Kavčiču 883 m visokima vrhovoma.

Najprej smo se sprehodilo skozi prelepo vasico – Zazid

Še malo pa bomo zagledali obširne planjave od Lipnika, do Kojnika, Goliča in Kavčiča

Kranjska lilija med perunikami

Veseli in  polni energije smo občudovali pozno pomladansko  cvetje: odcvetele gorske kosmatince, bele narcise, tukaj imenovane bedenice, potonike, jesenčke, grebenuše, travniške kadulje, ki krasijo to prečudovito naravo.   Naš vodnik Milan, ljubitelj gora, poznavalec rastlin in zgodovine nam je  s svojo pripovedjo in razlago popestril dan.

V mali vrtači s tragičnim dejanjem 2. svetovne vojne smo se prvič skupaj slikali

Na vrhu Lipnika

Navdušeni  nad videnim in slišanim nam je pot hitro minila.  Veter v laseh, lepo sončno vreme in prečudovit razgled proti morju, Slavniškemu pogorju, Učki nas je napolnilo z energijo.

Koprski in Tržaški zaliv kot na dlani

Na vrhu s kar dvema križema – Kavčič

Naša pot se  je končala  v vasi Rakitovec. Tu smo se poveselili  z našim slavljencem Tonetom in mu zaželeli vse dobro. Naši neumorni vodniki vedno poskrbijo za naše lačne želodčke. Polni lepih vtisov in dobre volje smo se vrnili domov. Milan hvala ti, za lep dan, prav tako pa tudi vsem Barjanom za prijetno druženje. Uživajmo in se veselimo teh pohodov, vsak dan je nekaj posebnega, le videti in opazovati moramo znati. Srečno.

Zapisala: Emi Vinšek
Foto: Franci Kržmanc in Andrej Verbič