ponedeljek, 5.2.2018

V malce turobnem jutru smo se z avtobusom odpravili proti Dolenjski do izvoza Grosuplje, kjer smo v vasi Paradišče pričeli s pohodom proti Magdalenski gori. Pot se je vila rahlo navkreber, prav kmalu smo prišli do prvih podrtih dreves po zadnjem letošnjem vetrolomu. Drevesa, večinoma mogočne smreke in bukve, so ležale vse povprek po naši poti.

Proti vrhu smo videli več informativnih tabel, ki so nam govorile o zgodovini kraja, saj je Magdalenska gora eno pomembnih arheoloških najdišč železne dobe v Sloveniji. Tisočletja nazaj je bilo tu utrjeno naselje terasaste zasnove, od najnižjih do najvišjih slojev prebivalstva. Pod cerkvijo sv. Magdalene, ki stoji na vrhu gore, so pri arheoloških izkopavanjih v 19. stoletju odkrili mnogo materialnih ostankov iz železne dobe – orodje, orožje, nakit,  posode, med njimi tudi dragocene situle. Kot je vidno na informativnih tablah, so umrle pokopavali v gomilah, kamor so poleg umrlega dali vse, kar so v tistih časih mislili, da bo pokojnik potreboval v onostranstvu.

Ko so naši fotografi naredili nekaj skupnih posnetkov, smo se odpravili naprej mimo vasic Zg. Slivnica, Mali in Veliki Lipoglav naprej na Pugled. Med potjo smo si ogledovali prvo pomladansko cvetje: zvončke, trobentice in  jarice ob hiši. Pokazalo se je tudi sonce in naredil se je en lep sončen dan. Na samem vrhu Pugleda stoji spomenik padlim borcem NOB. Malce medlo smo videli Triglav in okoliške gore, pod nami pa Ljubljano. Zapeli smo partizansko pesem »Tam na Pugled gori« ter se počasi odpravili nazaj v dolino do našega avtobusa, ki nas je zapeljali v Grosuplje na dobro malico.

Nad vasjo Paradišče smo pričeli vzpon na Magdalensko goro.

Zaradi vetroloma podrto drevje nas je večkrat oviralo.

Na najvišji terasi, kjer danes stoji cerkev s.v. Magdalene, je bilo železnodobno svetišče.

Znamenita najdba z Magdalenske gore je svastika iz štirih konjskih glav, ki danes krasi grb občine Grosuplje.

Barjani pred cerkvijo sv. Magdalene.

Med  Malim in Velikim Lipoglavom smo prečkali  plitvo travnato dolino.

Na vrh Pugleda nas je pripeljala lepa grebenska pot, obdana s preprogo borovničevja.

Pesem Tam na Pugled gori je zazvenela v spomin padlim partizanom na Pugledu marca 1942.

Vrnili smo se na  Mali Lipoglav, kjer nas je čakal avtobus.

Zapisala: Cvetka Berginc, Fotografije: Andrej Verbič in Sonja Zalar Bizjak