Mira Lavrič, 4.11.2019

Tokrat smo Barjani prehodili zanimivo krožno pot po Pokljuki. Vreme je bilo zelo lepo.

Že med vožnjo proti Gorenjski smo občudovali s soncem obsijan Triglav in druge vršace Julijskih Alp, na desni pa Karavanke in Kamniške Alpe.

image

Marija Armič in Franci Kržmanc Začetek poti.
image

Marija Armič in Franci Kržmanc Za spomin.

Na Rudnem polju smo se odpravili proti Uskovnici. Pot so nam krasile lepe pokljuške smreke in nam obogatile zrak, ki smo ga dihali. Da je zrak res čist in kvaliteten, so dokazovali tudi lišaji na drevesih. Po dokaj zložni poti smo prišli do Praprotnice, kjer smo se ustavili na blagodejnih točkah zemeljskega sevanja. Vsak si je izbral točko, ki naj bi mu najbolj pomagala. Po nekaj minutnem »zdravljenju» smo se odpravili naprej proti Uskovnici. Kmalu se nam je odprl pogled na Vogel in ostale Bohinjske hribe. Na Uskovnici smo se najprej ustavili pri lični kapeli, narejeni iz skodel, posvečeni Mariji kraljici miru. Sledil je kratek odmor z malico in ogled gora, med njimi tudi Tosc, ki smo ga pred leti že obiskali. Po poti, ki je malo bolj navkreber, smo se podali proti Konjščici. Tudi tu smo malo posedeli in uživali ob pogledih na lepe gore, Draški vrh, Viševnik, Ablanco in druge. Po počitku smo se odpravili proti Rudnemu polju, kjer nas je že čakal avtobus, da nas je odpeljal do Zatrnika na kosilo. Še prej pa smo se posladkali s slaščicami, ki so jih prinesli slavljenci.

image

Marija Armič in Franci Kržmanc Postanek pred pastirsko kočo na planini Konjščica.
image

Marija Armič in Franci Kržmanc Še zadnji pogled na planino.

Zaključili smo pohod, ki je bil lep in zelo slikovit. Vožnja proti domu pa je bila kar dolga, kajti na avtocesti se je zgodila nesreča, a nas je naš iznajdljivi šofer peljal po regionalnih cestah. Kljub temu smo se vozili kar nekaj ur. Barjani smo bili še vsi pod vtisom lepega pohoda; malo smo poklepetali in se malo nasmejali, pa je minilo.

image

Marija Armič in Franci Kržmanc Črni teloh.
image

Marija Armič in Franci Kržmanc Še malo, pa bomo na cilju.

Hvala vodnikoma Frenku in Jožetu za varno vodenje, šoferju za varno vožnjo ter slavljencem za odlične slaščice.

image

Marija Armič in Franci Kržmanc Izris poti.