Emi Vinšek, 2.7.2019

Na zadnji pohod pred poletnimi počitnicami smo se zadnji četrtek v juniju odpravili na Poldanovec (1299 m).

In kje je ta kraj? Z Vrhnike, nas je pot vodila proti Predmeji in Lokvam na Poldanovec, ki se nahaja v Govcih na severnem robu Trnovske planote. Govci se strmo dvigajo nad dolino Gorenje Trebuše. Poldanovec obkrožajo Mojski vrh, Veliki Bukovec in Veliki Češevnik, ki se spustijo v kotanjo Mojske Drage.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc Izhodišče našega pohoda.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc Vrh Poldanovca.

Izhodišče za nas so bile Lokve (1060 m). Po makadamski poti, v hladu Trnovskega gozda, smo se namenili proti Poldanovcu. Po rahlem spustu nas je pot pripeljala do lepo označenega križišča ob katerem se nahaja tabla z orisom poti. Skozi krošnje dreves se odpre pogled nanj, vendar samega vrha nismo dosegli zaradi varnosti pohodnikov. Kljub temu smo uživali v hladu gozda in opojno dišečega bezga, ki je tu nekoliko kasneje razbohotil svoje cvetove. Ob poti smo zaznali še številne prelepe cvetove rastlin kot so srebrenka, repuš, lučnik, gadovec, kresničevje, lepki osat in še marsikaj.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc Spominska fotografija.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc V prijetni senci dreves.

Pot smo opravili skupaj z našimi vodniki: Sonjo, Milanom, Jožetom ter seveda Frenkom, ki je bil danes naš glavni vodnik. Zahvalili smo se jim, za njihov trud. Velika je njihova odgovornost. Veseli smo, da skupaj z njimi pišemo te prelepe zgodbe s pohodov. Vsak po svoje nam pričara zanimive pohode. Res vsakemu posebej HVALA za požrtvovalnost.

Zelo radi se udeležujemo pohodov. To priča tudi vedno veliko število udeležencev. Prav tako pa k temu pripomorejo Metka, Nada, Stane, Franci in še kdo bi se našel, ki poskrbijo za nas, da potekajo stvari kot morajo. Stane nas vsakič razveseli s kratkim filmom. V svoj objektiv zazna trenutke, ki jih ostali še ne opazimo.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc Nenavaden prizor – trpežna srebrenka cveti in plodi hkrati.

Hvala tudi našim današnjim slavljenkam Sonji, Metki in Valeriji za dobrote izpod njihovih čudežnih rok.

Lep počitniški pozdrav Barjanom, ostalim pohodnikom in našim vodnikom. Uživajte, naredite si poletje brezskrbno in veselo.

image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc Navadno kresničevje od blizu s hroščkom.
image

Sonja Zalar Bizjak, Stane Kržmanc GPS izris poti.