Emi Vinšek, 22.5.2019

Bilo je hladno, majsko jutro, ko nam sonce ni in ni namenilo toplih žarkov. Vendar nam, to ni vzelo dobre volje za naš pohod.

Pot nas je vodila v Ljubljano, ki z vseh strani obdaja Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Res nekaj lepega in zanimivega za Ljubljano. Nekateri smo hodili prvič po njegovih poteh in uživali v prelepih zelenih pomladnih barvah. V parku je veliko starih dreves z mogočnimi debli, ki dajejo dom pticam in žuželkam in ti jemlje dih s svojo veličino. Še prepleti korenin so prava umetnina.

image

Stane Kržmanc, Andrej Verbič Tivolski grad, v katerem je Mednarodni grafični likovni center.

Kaj vse nudi krajinski park? Prekrasen park Tivoli, Rožnik s prelepo cerkvijo in okolico za prvomajska srečanja, Mostec s številnimi sprehajalnimi potmi in skakalnicami, Šišenski hrib z ostankom stolpa skakalnice iz leta 1950. Mnogo je zanimive kulturne dediščine, ki so jo zaznamovali naši in tuji znanstveniki, umetniki, arhitekti, profesorji. kot so: Blauchard, Latterman, Plečnik, Jakopič in Jesenko. Naravna dediščina je gozd z veliko pestrostjo življenja, na Jesenkovi poti pa je mogoče spoznavati 30 domačih in tujih vrst dreves.

image

Stane Kržmanc, Andrej Verbič Postanek pred vodohranom ljubljanskega vodovoda na Rožniku.
image

Stane Kržmanc, Andrej Verbič Na poti proti Cankarjevemu vrhu.
image

Stane Kržmanc, Andrej Verbič Spomenik našemu Ivanu.

Na poti skozi Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib nam je Sonja, naša vodnica, povedala veliko zanimivega iz svoje zakladnice znanja. Vedno slišimo veliko novega. Njen posluh in čut za našo utrujenost in varnost ustavi korak. Rečemo besedo ali dve in potem lepo varno in previdno naprej. Če je dolgo ni z nami, že pogrešamo njene razlage o znamenitostih na poti.

Za varnost na poti je skrbel tudi Jože, slavljenca Tone in Jože sta poskrbela za sladke pregrehe, Stane in Andrej pa sta nas razveselila s slikami in filmom. Res hvala vsem.

image

Stane Kržmanc, Andrej Verbič Skupinska slika Barjanov pred cerkvijo Marijinega obiskovanja na Cankarjevem vrhu.
image

Stane Kržmanc, Andrej Verbič Vode s področja Malega Rožnika odtekajo v strugo, ki dela okljuke ali meandre.

Presenečeni nad videnem, smo se veselo podali nazaj na Vrhniko.

image

Stane Kržmanc, Andrej Verbič