M. Krambergar, 3.5.2019

Po nekaj deževnih dni smo se v četrtek prebudili v lepo sončno jutro.

32 Barjanov se nas je z avtobusom odpeljalo proti Gorenjski – v Begunje. Po jutranji kavici smo se po Petrovi poti začeli počasi vzpenjati proti cerkvici Sv. Petra (839 m).

image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Barjani pred Avsenikovo domačijo.
image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Begunje iz ptičje perspektive.

Ob poti je videti kar nekaj ostankov nekdanjega križevega pota. Kmalu smo se znašli pred kapelico, od katere je lep pogled na cerkev in mežnarijo. V kapelici je zanimiva freska iz leta 1997, delo avtorja Mašuka. Pot nas je vodila do cerkve, kjer nas je sprejela mežnarica Milka. Povedala nam je nekaj zanimivosti o cerkvi – pozidana je bila ob koncu 15. in v začetku 16. stoletja. Obokana dvorana je v notranjosti cerkve z dvema stebroma razdeljena v dve ladji. Na severno in delno zahodno steno je Jernej iz Loke naslikal pasijon, ki je bil kasneje obnovljen. Sam vrh in cerkev je pogosto obiskoval tudi Slavko Avsenik, ki je dobil navdih za svoja dela.

image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Gospa Milka Močnik pred baročnim oltarjem.
image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Kapelica s pogledom na Begunjščico.
image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Oblaki so se razpršili za lepo skupinsko fotografijo.

Pot smo nadaljevali in po kratkem vzponu prispeli do Sankaške koče. Privoščili smo si daljši postanek in užili njihove dobrote. Žal je čas hitro minil in že smo se morali podati v dolino. Med spustom v dolino so nekateri pohodniki malo preizkusili svoje moči – dvig uteži … Pred povratkom domov smo se pa še malo posladkali z domačimi dobrotami naših rojstnodnevnikov.

image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič Tudi Barjani imamo svojega Martina Krpana.
image

Stane Kržmanc in Andrej Verbič